Wegański gulasz z marchewką i ciecierzycą
Wegański gulasz z ciecierzycy to jedno z tych dań, które przy minimalnym nakładzie pracy daje maksimum smaku.
Czas przygotowania10 minut
Czas gotowania20 minut
Kategoria: Obiad
Kuchnia: kuchnia wegańska
Szczegóły: bez laktozy, bez mięsa, dania wegańskie
Porcje: 3
Kaloryczność: 468kcal
- 10 łyżek (200 g) mleczka kokosowego
- 11 łyżek (160 g) brązowego ryżu
- 1 (100 g) cebula
- 10 łyżek (200 g) ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej
- 1/2 szklanki (125 ml) bulionu warzywnego
- 4 (28 g) suszonych pomidorów
- 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki (12 g) skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 listki kafirru (lub kilka kropli soku z limonki)
- natka pietruszki
Cebulę pokrój w kostkę.
Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz przyprawy. Chwilę podsmaż.
Wlej bulion i gotuj do momentu aż marchewka będzie al’dente.
Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego, ciecierzycę dokładnie opłucz przy pomocy sitka. Dodaj składniki do garnka.
Mleczko kokosowe wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Wlej do garnka, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż na talerz, dodaj gulasz i posyp natką pietruszki.
- Bulion możesz zastąpić wodą.
- Mini marchewki możesz zastąpić świeżą marchewką, wtedy pokrój ją w kostkę lub plasterki.