Go Back

Wegański gulasz z marchewką i ciecierzycą

Wegański gulasz z ciecierzycy to jedno z tych dań, które przy minimalnym nakładzie pracy daje maksimum smaku.
Czas przygotowania10 minut
Czas gotowania20 minut
Kategoria: Obiad
Kuchnia: kuchnia wegańska
Szczegóły: bez laktozy, bez mięsa, dania wegańskie
Porcje: 3
Kaloryczność: 468kcal

Składniki

  • 10 łyżek (200 g) mleczka kokosowego
  • 11 łyżek (160 g) brązowego ryżu
  • 1 (100 g) cebula
  • 10 łyżek (200 g) ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej
  • 1/2 szklanki (125 ml) bulionu warzywnego
  • 4 (28 g) suszonych pomidorów
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki (12 g) skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 listki kafirru (lub kilka kropli soku z limonki)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij. 
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz przyprawy. Chwilę podsmaż.
  • Wlej bulion i gotuj do momentu aż marchewka będzie al’dente.
  • Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego, ciecierzycę dokładnie opłucz przy pomocy sitka. Dodaj składniki do garnka.
  • Mleczko kokosowe wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Wlej do garnka, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż na talerz, dodaj gulasz i posyp natką pietruszki.

Wskazówki

  • Bulion możesz zastąpić wodą.
  • Mini marchewki możesz zastąpić świeżą marchewką, wtedy pokrój ją w kostkę lub plasterki.