Go Back

Stir-fry z tofu i warzywami

Makaron ryżowy stir-fry z tofu zmieniającym życie i warzywami.
Czas przygotowania10 minut
Czas gotowania15 minut
Czas całkowity25 minut
Kategoria: Obiad
Kuchnia: Kuchnia orientalna
Szczegóły: bez glutenu, bez mięsa, dania wegańskie
Porcje: 2
Kaloryczność: 601kcal

Składniki

  • 1/2 opakowania (200 g) makaronu ryżowego
  • 1 opakowanie (180 g) tofu (naturalne)
  • 100 g cukinii
  • 1 (100 g) cebula
  • 100 g brokuła
  • 1/2 (100g) papryki
  • 1 (45 g) marchew
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka (25 g) skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżki (20 g) sosu sojowego
  • 20 g imbiru
  • 1 łyżka (10 g) oleju rzepakowego
  • 1 łyżka (10 g) syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Tofu pokrój w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż tofu i piecz w temperaturze 200 stopni (termoobieg) przez około 15-20 minut.
  • Warzywa umyj. Marchew, cebulę i czosnek obierz, brokuła podziel na drobne różyczki. Cukinię, marchew, paprykę i cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  • Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, marchew, pietruszkę oraz brokuła. Smaż przez 5 minut w wysokiej temperaturze co chwilę mieszając. Następnie dodaj cukinię i smaż przez kolejne 5 minut. Warzywa mają być al’dente.
  • Warzywa zdejmij z patelni. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z sosem sojowym, łyżką soku wyciśniętego z limonki, syropem klonowym, a następnie przelej na tą samą patelnie, na której smażyłaś warzywa (nie musisz jej myć).
  • Doprowadź sos do wrzenia, wrzuć upieczone tofu i wymieszaj z sosem, tak aby sos obtoczył tofu.
    Dodaj na patelnie warzywa i makron, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerze.

Wskazówki

  • Sos możesz zastąpić gotowcem, na przykład tym do Pad Thai. UWAGA! Produkt nie jest wegański!
  • Jeśli masz problemy z gospodarką cukrową to makaron ryżowy zamień na brązowy ryż.
  • Do tego makaronu możesz użyć dowolnych warzyw, to dobry sposób na przegląd lodówki. Super sprawdzi się por, kalafior, fasolka szparagowa (tą warto podgotować wcześniej), groszek cukrowy czy mrożona mieszanka chińskich warzyw.
  • Danie możesz udekorować sezamem, szczypiorkiem, płatkami chilli (lub plasterkami świeżej) lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.