Wegańskie pasty do kanapek

Kanapki od kilku lat nie cieszą się zbyt dobrą sławą. To wszystko pewnie dlatego, że utarło się przekonanie, że eliminacja pieczywa jest niezbędna do utraty kilogramów. Poza tym myśląc o kanapce od razu na myśl przychodzi nam nudna kanapka z żółtym serem. Nic bardziej mylnego! Wystarczy dobry jakościowo chleb (np: żytni na zakwasie), smaczne dodatki i trochę warzyw, aby nudna kanapka stała się zdrowym pomysłem na chociażby drugie śniadanie. Mam dla ciebie moje trzy ulubione przepisy na wegańskie pasty do kanapek, których przygotowanie zajmuje 5 minut.

Klasyczny hummus

Klasyk wśród past, super sprawdzi się do kanapek, ale również jako dip do warzywnych słupków. Obecnie bez problemu można dostać hummus z dobrym składem. Jednak ten zrobiony w domu jest wersją dużo bardziej budżetową, a przygotowanie go zajmuje tylko chwilę.

Potrzebujesz:
  • puszka soczewicy (możesz ugotować soczewicę w domu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 łyżek tahini (pasty sezamowej)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz

Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli blender ma problemy z rozdrobnieniem składników lub pasta jest zbyt sucha i w niczym nie przypomina kremu do smarowania to trzeba dolać odrobinę wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

Potrzebujesz:
  • puszkę czerwonej fasoli
  • łyżkę koncentratu pomidorowego
  • 6 suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką

Fasolę dokładnie opłucz z zalewy, wrzuć do blendera i zmiksuj. Następnie dodaj obrany ząbek czosnku, cebulę, koncentrat pomidorowy, oliwę i przyprawy. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika i drobno je posiekaj. Dodaj do pasty i delikatnie wymieszaj.

Jeśli nie masz czasu lub po prostu chęci możesz odsączone pomidory wrzucić od razu do blendera z pozostałymi składnikami.

Pasta z buraka

Ostatnio mój kanapkowy faworyt. Zwłaszcza teraz gdy wybór smacznych warzyw jest niewielki. W wersji niewegańskiej można do pasty dodać jeszcze starty parmezan lub pokruszony ser feta.

Potrzebujesz:
  • 1 burak
  • 100 g ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Buraka ugotuj i obierz ze skórki. Ja zwykle gotuję większą ilość buraków, a następnie je obieram, porcjuję po 2-3 do woreczków i zamrażam. Wtedy zawsze mam je pod ręką. Wiem, że w sklepach dostępne są już ugotowane buraki. Na pewno Lidl i Biedronka ma takie w ofercie. Wróćmy do przepisu,obrane i ugotowane buraki umieść w blenderze z resztą składników i zmiksuj wszystko na gładką masę.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial