BLOG, Przepisy

Wegański gulasz z marchewką i ciecierzycą

Wegański gulasz

Wegański gulasz z ciecierzycy to jedno z tych dań, które przy minimalnym nakładzie pracy daje maksimum smaku. I nie ma tutaj ani odrobinę przesady. Ja bardzo często robię obiady z wyprzedzeniem, czyli dzień wcześniej, tak żeby obiad był gotowy do zjedzenia zaraz po pracy. To moja taktyka, aby nie doprowadzać do uczucia wilczego głodu, a w efekcie podjadania. Tak więc, szykuję ten obiad na następny dzień, próbuję czy nic nie trzeba jeszcze doprawić i myślę sobie: “O słodki jeżu, jak to bosko smakuj!”. Co więcej ten gulasz jest tak smaczny, że już przy szykowaniu śniadania myślałam sobie jaki będzie pyszny obiad i że trochę nie mogę się doczekać popołudnia. Dlatego sprawdź jakich składników Ci brakuje, leć na zakupy i przygotuj najlepszy wegański gulasz na świecie.

Wegański gulasz z ciecierzycy

Składniki:

  • 10 łyżek (200 g) mleczka kokosowego
  • 11 łyżek (160 g) brązowego ryżu
  • 1 (100 g) cebulę
  • 10 łyżek (200 g) ciecierzycy konserwowej lub ugotowanej
  • 1/2 szklanki (125 ml) warzywnego bulionu *
  • 1/2 opakowania (225 g) mrożonych mini marchewek**4
  • (28 g) suszone pomidory
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki (12 g) skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczkę kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 listki kafirru (lub kilka kropli soku z limonki)
  • natkę pietruszki

*Bulion możesz zastąpić wodą.
**Możesz je zastąpić świeżą marchewką, wtedy pokrój ją w kostkę lub plasterki.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz przyprawy. Chwilę podsmaż.
  4. Wlej bulion i gotuj do momentu aż marchewka będzie al’dente.
  5. Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego, ciecierzycę dokładnie opłucz przy pomocy sitka. Dodaj składniki do garnka.
  6. Mleczko kokosowe wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Wlej do garnka, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
  7. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż na talerz, dodaj gulasz i posyp natką pietruszki.
wegański gulasz z ciecierzycą

Wegański gulasz z ciecierzycy- wartość odżywcza

Z powyższych proporcji wychodzą 2 duże porcje lub 3 standardowe.
Wartość odżywcza 1 porcji: 468 kcal, B-12 g T- 15 g, W- 63 g.

Spróbuj innych przepisów na obiad:

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉