BLOG, Przepisy

Potrawka afrykańska z tofu (wegańska)

wegańska potrawka afrykańska

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na oryginalną afrykańską potrawkę, byłam sceptycznie do niego nastawiona. Połączenie orzechów arachidowych z pomidorami jakoś średnio mi do siebie pasowało. Jednak stwierdziłam, co mi tam, najwyżej drugi raz jej nie zrobię. W ten sposób pewnego popołudnia zrodziła się moja ogromna miłość do tego dania. Do tego stopnia, że przez 3 dni z rzędu jedliśmy dokładnie to samo!

Potrawka jest przepyszna. To idealnie danie na pochmurne i zimne dni, kiedy jedyne o czym myślisz to ciepły kocyk i dobry film. Wegańska potrawka afrykańska ma kremową konsystencję, jest lekko pikantna, a zarazem słodka. Oczywiście dzięki batatom.

Wegańska potrawka afrykańska krok po kroku

Wegańska potrawka afrykańska

To idealnie danie na pochmurne i zimne dni, kiedy jedyne o czym myślisz to ciepły kocyk i dobry film. Wegańska potrawka afrykańska ma kremową konsystencję, jest lekko pikantna, a zarazem słodka. Oczywiście dzięki batatom.
Czas przygotowania15 minut
Czas gotowania25 minut
Czas całkowity40 minut
Kategoria: Obiad
Kuchnia: wegańska
Szczegóły: bez glutenu, bez laktozy
Porcje: 2
Kaloryczność: 630kcal

Składniki

  • 1 puszka (400 g) pomidorów (najlepiej krojonych)
  • 1 sztuka (200 g) batat
  • 1 opakowanie (180 g) wędzonego tofu
  • 10 łyżek (150 g) czarnej fasoli
  • 5 łyżek (100 g) mleczka kokosowego
  • 1 sztuka (100 g) cebuli
  • 3,5 łyżki (50 g) masła orzechowego
  • 5 ząbków (25 g) czosnku
  • 2 łyżki (50 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 duży kawałek (20 g) imbiru
  • 1 łyżka (10 g) oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • sól, pieprz do smaku

Do dekoracji

  • 1 łyżka siekanych orzeszków arachidowych
  • listki świeżej kolendry
  • płatki chilli

Sposób przygotowania

  • Wszystkie warzywa obierz.
  • Imbir i czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz też drobno posiekać.
  • W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i dodaj imbir z czosnkiem. Podsmaż przez chwilę. UWAŻAJ, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, ponieważ przypalisz czosnek!
  • Tofu pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż przez 5-10 minut na średnim ogniu, tak aby ładnie się przyrumieniło.
  • Cebulę pokrój w piórka, patata w kostkę. Dodaj na patelnię. Całoś zalej wodą i gotuj pod przykryciem do momentu, aż batat będzie miękki.
  • Dodaj mleczko kokosowe, pomidory, koncentrat, masło orzechowe i fasolę.
  • W moździerzu rozdrobnij ziarna kolendry i dodaj do potrawki.
  • Dodaj pieprz, sól i ostrą paprykę. Gotuj jeszcze przez 5-10 minut do połączenia smaków.
  • Przełóż potrawkę na talerz i posyp listkami kolendry, orzeszkami arachidowymi i płatkami chilli.

Wskazówki

  • Zamiast tofu wędzonego możesz użyć naturalnego. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej wybierz takie tofu, które jest wzbogacane w wapń.
  • Czarną fasolę możesz zamienić na czerwoną lub ciecierzycę.

Wartości odżywcze

1 porcja wegańskiej potrawki afrykańskiej dostarcza- 630 kcal, B-28 g, T- 32 g, W- 48 g.

Jeśli potrawkę jesz bez żadnych dodatków to wyjdą Ci dwie solidne porcje. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten afrykański gulasz podać z ryżem lub plackami pszennymi. W takiej sytuacji, moim zdaniem można z niej zrobić trzy porcje.

Ja zwykle jem ją z podpieczonym spodem na pizzę, które kupuję w Biedronce (znajdziesz je obok placków na tortillę). Spody mają fajny skład- mąka pszenna, oliwa ekstra vergin, sól i drożdże. Oczywiście w składzie mogłaby być mąka pełnoziarnista jednak wtedy nie byłyby (pewnie) takie smaczne. W wegańskim gulaszu afrykańskim mamy tłuszcz, białko i błonnik, więc nie musimy martwić się o ładunek glikemiczny ani bać się mąki pszennej.

wegańska potrawka afrykańska

Jak zrobić tradycyjną wersję potrawki afrykańskiej

Zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi tofu. Wiem też, że jeśli chcecie przygotować ten gulasz na rodzinny obiad to w przypadku wersji wegańskiej atmosfera przy stole może się trochę zagęścić. Zwłaszcza starsze pokolenia nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, a tofu kojarzy im się tylko ze słynnym sucharem: “Tofu? To fu!” Dlatego jeśli jesteś na diecie fleksitariańskiej to czasami warto odpuścić i dostosować się do reszty towarzystwa. Zwłaszcza jeśli masz się wkurzać, bo chciałaś poszerzyć kulinarne horyzonty rodziny, a w zamian otrzymujesz tylko skwaszone miny. Pamiętaj, że siłą i przymusem nikogo nie przekonasz do ograniczenia mięsa.

Do przygotowania oryginalnej wersji gulaszu afrykańskiego potrzebne są podudzia z kurczaka zamiast tofu. Jednak moim zdaniem dużo lepiej sprawdzi się tutaj filet z kurczaka lub indyka. Po prostu czas przygotowania będzie dużo szybszy. W końcu podudzia z kurczaka potrzebują dużo więcej czasu, aby być zdatne do zjedzenia niż kawałki fileta. W przypadku mięsnej wersji danie przygotuj dokładnie tak samo jak z tofu.

Spróbuj innych przepisów z batatem w roli głównej:

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉