BLOG, Przepisy

Warzywny dal z soczewicy- pomysł na szybki obiad

warzywny dal z soczewicy

Od jakiegoś czasu, warzywny dal z soczewicy jest moim ulubionym daniem w dni kiedy, nie mam czasu gotować, nie mam chęci stać przy garach albo mam ochotę na danie, które jest wyraziste w smaku i mocno aromatyczne. W każdym z tych przypadków sprawdzi się warzywny dal z soczewicy. Jednak na tym jego zalety się nie kończą. To również idealne danie, dla tych którzy w kuchni robią tylko kawę, a najlepszy obiad to ten przywieziony od rodziców w słoiku.

Przepis na warzywny dal z soczewicy

Składniki na 2 porcje

  • puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1 szklanka wody (250 g)
  • 1 czerwona papryka (140 g)
  • 8,5 łyżki czerwonej soczewicy (100 g)
  • 1 cukinia ( 300 g)
  • 5 łyżek mleczka kokosowego (100 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz do smaku

Warzywny dal z soczewicy krok po kroku

  1. Cebule, cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Ziarna kolendry rozdrobnij za pomocą moździerza.
  2. Rozgrzej olej w garnku i dodaj cebulę. Smaż przez chwilę na średnim ogniu, następnie dodaj cukinię, paprykę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj pomidory, soczewicę i wodę. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. Dodaj mleczko kokosowe, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, sól i gotuj jeszcze przez 10 minut, do momentu połączenia smaków. Jeśli danie zrobi się bardzo gęste, dolej do niego odrobinę wody.

Dodatki

Warzywny dal z soczewicy świetnie komponuje się z ryżem, podpieczonymi spodami na pizze GustoBello, które kupisz w Biedronce (zwykle leżą obok placków do tortilli). Możesz też przygotować proste chlebki z patelni.

Warzywny dal z soczewicy- wartości odżywcze dla 1 porcji

431,9 kcal, białko- 19,5 g, tłuszcz- 19, 2 g, węglowodany- 45,4 g

warzywny dal z soczewicy

Chlebki z patelni

Składniki na około 4-5 chlebków

  • 3/4 opakowania skyru (200 g)
  • 10 łyżek mąki pszennej* (150 g)
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąkę owsianą.

Chlebki z patelni krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć do połączenia, w niezbyt gładkie i lekko kleiste ciasto.
  2. Uformuj kulę i zostaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3. Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (jeśli jest taka potrzeba podsyp mąką).
  4. Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  5. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż się napuszą i lekko przyrumienią.

Wartość odżywcza jednego chlebka

138,3 kcal, białko- 8,3 g, tłuszcz- 1,5 g, węglowodany- 22,5 g

Warzywny dal z soczewicy

Warzywny dla z soczewicy z dodatkiem białkowych chlebków
Czas przygotowania5 minut
Czas gotowania30 minut
Kategoria: Obiad
Kuchnia: kuchnia wegańska
Szczegóły: bez mięsa, dania wegańskie, na szybko
Porcje: 2
Kaloryczność: 431.9kcal

Składniki

Składniki na warzywny dal z soczewicy

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 szklanka wody (250 g)
  • 1 czerwona papryka (140 g)
  • 8,5 łyżki czerwonej soczewicy (100 g)
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na białkowe chlebki z patelni

  • 3/4 opakowania Skyru (200 g)
  • 10 łyżek mąki pszennej owsiana też będzie okej
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Warzywny dal z soczewicy

  • Cebule, cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Ziarna kolendry rozdrobnij za pomocą moździerza.
  • Rozgrzej olej w garnku i dodaj cebulę. Smaż przez chwilę na średnim ogniu, następnie dodaj cukinię, paprykę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj pomidory, soczewicę i wodę. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  • Dodaj mleczko kokosowe, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, sól i gotuj jeszcze przez 10 minut, do momentu połączenia smaków. Jeśli danie zrobi się bardzo gęste, dolej do niego odrobinę wody.

Białkowe chlebki z patelni

  • Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć do połączenia, w niezbyt gładkie i lekko kleiste ciasto.
  • Uformuj kulę i zostaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (jeśli jest taka potrzeba podsyp mąką).
  • Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  • Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż się napuszą i lekko przyrumienią.

Wskazówki

Warzywny dal możesz podać z ryżem lub podpieczonymi spodami na pizze GustoBello, które kupisz w Biedronce (zwykle leżą obok placków do torilii).

Spróbuj innych bezmięsnych pomysłów na obiad:

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉