Warzywny dal z soczewicy- pomysł na szybki obiad

Od jakiegoś czasu, warzywny dal z soczewicy jest moim ulubionym daniem w dni kiedy, nie mam czasu gotować, nie mam chęci stać przy garach albo mam ochotę na danie, które jest wyraziste w smaku i mocno aromatyczne. W każdym z tych przypadków sprawdzi się warzywny dal z soczewicy. Jednak na tym jego zalety się nie kończą. To również idealne danie, dla tych którzy w kuchni robią tylko kawę, a najlepszy obiad to ten przywieziony od rodziców w słoiku.
Przepis na warzywny dal z soczewicy
Składniki na 2 porcje
- puszka pomidorów krojonych (400g)
- 1 szklanka wody (250 g)
- 1 czerwona papryka (140 g)
- 8,5 łyżki czerwonej soczewicy (100 g)
- 1 cukinia ( 300 g)
- 5 łyżek mleczka kokosowego (100 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1/2 limonki
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- sól, pieprz do smaku
Warzywny dal z soczewicy krok po kroku
- Cebule, cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Ziarna kolendry rozdrobnij za pomocą moździerza.
- Rozgrzej olej w garnku i dodaj cebulę. Smaż przez chwilę na średnim ogniu, następnie dodaj cukinię, paprykę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pomidory, soczewicę i wodę. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Dodaj mleczko kokosowe, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, sól i gotuj jeszcze przez 10 minut, do momentu połączenia smaków. Jeśli danie zrobi się bardzo gęste, dolej do niego odrobinę wody.
Dodatki
Warzywny dal z soczewicy świetnie komponuje się z ryżem, podpieczonymi spodami na pizze GustoBello, które kupisz w Biedronce (zwykle leżą obok placków do tortilli). Możesz też przygotować proste chlebki z patelni.
Warzywny dal z soczewicy- wartości odżywcze dla 1 porcji
431,9 kcal, białko- 19,5 g, tłuszcz- 19, 2 g, węglowodany- 45,4 g

Chlebki z patelni
Składniki na około 4-5 chlebków
- 3/4 opakowania skyru (200 g)
- 10 łyżek mąki pszennej* (150 g)
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąkę owsianą.
Chlebki z patelni krok po kroku:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć do połączenia, w niezbyt gładkie i lekko kleiste ciasto.
- Uformuj kulę i zostaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (jeśli jest taka potrzeba podsyp mąką).
- Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką.
- Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż się napuszą i lekko przyrumienią.
Wartość odżywcza jednego chlebka
138,3 kcal, białko- 8,3 g, tłuszcz- 1,5 g, węglowodany- 22,5 g
Warzywny dal z soczewicy
Składniki
Składniki na warzywny dal z soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 szklanka wody (250 g)
- 1 czerwona papryka (140 g)
- 8,5 łyżki czerwonej soczewicy (100 g)
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1 cebula (100 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- sól, pieprz do smaku
Składniki na białkowe chlebki z patelni
- 3/4 opakowania Skyru (200 g)
- 10 łyżek mąki pszennej owsiana też będzie okej
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Warzywny dal z soczewicy
- Cebule, cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Ziarna kolendry rozdrobnij za pomocą moździerza.
- Rozgrzej olej w garnku i dodaj cebulę. Smaż przez chwilę na średnim ogniu, następnie dodaj cukinię, paprykę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pomidory, soczewicę i wodę. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Dodaj mleczko kokosowe, sok wyciśnięty z 1/2 limonki, sól i gotuj jeszcze przez 10 minut, do momentu połączenia smaków. Jeśli danie zrobi się bardzo gęste, dolej do niego odrobinę wody.
Białkowe chlebki z patelni
- Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć do połączenia, w niezbyt gładkie i lekko kleiste ciasto.
- Uformuj kulę i zostaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (jeśli jest taka potrzeba podsyp mąką).
- Mocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką.
- Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż się napuszą i lekko przyrumienią.
Wskazówki
Spróbuj innych bezmięsnych pomysłów na obiad:
- Afrykańska potrawka z tofu
- Wegańskie placuszki z tofu na słodko
- Burgery z buraka
- Pomysły na błyskawiczny obiad