Tofurnik na spodzie z kaszy gryczanej

Tofurnik to nic innego jak wegański odpowiednik sernika. Można go zrobić na ciepło lub zimno, a jako główny składnik użyć tofu albo nerkowców.
Tofurnik z tego przepisu jest przepyszny, kremowy i lekko kwaskowaty. Dzięki temu jest idealną imitacją klasycznego sernika i aż trudno uwierzyć, że nie znajduje się w nim żaden odzwierzęcy składnik.
Składniki na spód tofurnika:
- 150 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g daktyli
- 50 g masła orzechowego
- szczypta soli
Kaszę gryczaną zalej ok.300 ml wody, dodaj sok z cytryny i sól. Odstaw na 10-12 godzin.
10-12 godzin później…
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10- 15 minut do namoczenia. Odcedź kaszę z nadmiaru wody. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przygotowaną masę przełóż na dno i za pomocą palców rozłóż równomiernie po całej powierzchni. Dociśnij dokładnie spód za pomocą dłoni, a następnie włóż do lodówki.
Masa na tofurnik:
- 2 opakowania naturalnego tofu
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 g mleczka kokosowego
- 200 g ksylitol
- opakowanie budyniu waniliowego
- laska wanilii
- 3 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj (ważne, żeby w tym przepisie użyć kaszy, która jest jeszcze ciepła). Wyciśnij sok z dwóch cytryn, a z pozostałej cytryny zetrzyj skórkę za pomocą tarki o małych oczkach.
W blenderze umieść tofu, gorącą kaszę jaglaną, ksylitol, budyń waniliowy, ziarenka z laski wanilii, sok i skórkę z cytryny. Miksuj wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Ten etap może trochę potrwać, w zależności od tego jaki masz blender. Ja miksuję około 20 minut. Jeśli masa jest zbyt sucha możesz zacząć powoli i w niewielkich ilościach dodawać mleczko kokosowe.
Wyjmij tortownicę z lodówki, wlej na schłodzony spód tofurnikową masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja góra-dół). Na samym dole umieść naczynie żaroodporne wypełnione wodą, a piętro wyżej tortownicę. W ten sposób sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej, a jego konsystencja będzie bardziej kremowa. Piecz przez 50-60 minut. gorący tofurnik ma luźną konsystencję. Dlatego najlepiej zostawić go do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g mleczka kokosowego
- 10 g ksylitolu
Wszystkie składniki połącz ze sobą w kąpieli wodnej. Gdy tofurnik będzie już ostudzony oblej go polewą. Ciasto możesz udekorować ziarnami granatu, malinami, listkami świeżej mięty lub melisy czy prażonymi migdałami.

Wskazówki:
- Spód ciasta możesz wyłożyć herbatnikami, które równie dobrze się sprawdzą co masa z kaszy gryczanej.
- Ciasto najlepiej zacząć robić rano. Może to trochę za wielkie słowo. Po prostu warto rano zalać kaszę gryczaną wodą, wieczorem zrobić pozostałe kroki z przepisu i zostawić tofurnik na całą noc w piekarniku. Tak, żeby spokojnie ostygł.
- Najważniejszą częścią jest dokładne zmiksowanie masy, tak, żeby nie było w niej nawet najmniejszej grudki.
Spróbuj również bezglutenowy sernik, na który przepis znajdziesz tutaj.