Przepisy

Fit tiramisu. Klasyczny deser w odchudzonej wersji

fit tiramisu

Klasyczny włoski deser, któremu nie sposób się oprzeć. Połączenie delikatnego kremu, biszkoptów i mocnej kawy to trio idealne. Wprawdzie klasyczna wersja do najbardziej fit nie należy, ale wystarczy jedna mała zmiana, żeby odchudzić deser o całkiem sporą ilość kalorii. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że tiramisu z tego przepisu nie różni się w smaku od tradycyjnej wersji.

Gdy go spróbujesz nie poczujesz nieprzyjemnego rozczarowania jak po zrobieniu fit rafaello z kaszy jaglanej. Wiem, co mówię, bo nic nie zniechęca do zdrowego odżywiania jak obietnica zdrowszej wersji, która w smaku nie ma nic wspólnego z oryginałem.

Przepis na fit tiramisu

Potrzebujesz:

  • 500 g ricotty
  • 2 żółtka*
  • 40 ml amaretto lub innego mocnego alkoholu
  • 40 g cukru**
  • 200 ml mocnej kawy (zimnej)
  • biszkopty typu ladyfingers***
  • kakao do dekoracji

Fit tiramisu krok po kroku

Żółtka ubij z cukrem, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj alkohol, a następnie ricottę. Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Przygotuj pucharki, szklane miseczki lub szklanki. Biszkopty namocz w kawie i wyłóż na spód pucharków, przykryj je warstwą masy, posyp kakao. Następnie ułóż kolejną warstwę- biszkopty nasączone kawą, masa, kakao. Wstaw pucharki do lodówki na kilka godzin.

Gotowy deser możesz udekorować świeżymi malinami, truskawkami lub miętą.

Fit tiramisu zrobione na ricottcie ma 1300 kcal mniej niż wersja tradycyjna. To całkiem dużo, zwłaszcza, że w smaku jest niewielka różnica.
Odradzam zrobienie tego tiramisu na blasze, ponieważ masa jest trochę rzadsza niż w tradycyjnej wersji.

fit tiramisu

Wskazówki

  • Do tego deseru najlepiej użyć jajek ze sklepu, które zanim trafią na sklepowy regał są naświetlane promieniami UV, co zmniejsza ryzyko salmonelli.
  • Jeśli nie przeszkadza Ci mentolowy posmak erytrolu to możesz użyć go zamiast cukru, co dodatkowo obniży kaloryczność deseru.
  • Chodzi o te podłużne biszkopty. Są one twardsze niż zwykłe petitki, przez co po namoczeniu w kawie nie zamieniają się w breję, ale nadal utrzymują swój kształt.

Spróbuj też innych przepisów na słodkie desery:

Fit tiramisu

Fit tiramisu z ricottą.
Czas przygotowania30 minut
Czas całkowity30 minut
Kategoria: Deser
Kuchnia: Kuchnia włoska
Szczegóły: zdrowe desery
Porcje: 4
Kaloryczność: 365kcal

Składniki

  • 1 opakowanie sera ricotta (500 g)
  • 20 biszkoptów "lady fingers" (100 g)
  • 4 łyżki cukru pudru (40 g)
  • 2 żółtka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki kakao (20 g)
  • 1 filiżanka mocnego espresso
  • 40 ml amaretto lub innego mocnego alkoholu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Żółtka ubij z cukrem, aż powstanie gładka, jednolita masa.
  • Dodaj alkohol, a następnie ricottę. Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
  • Przygotuj pucharki, szklane miseczki lub szklanki. Biszkopty namocz w kawie i wyłóż na spód pucharków, przykryj je warstwą masy, posyp kakao. Następnie ułóż kolejną warstwę- biszkopty nasączone kawą, masa, kakao.
  • Wstaw pucharki do lodówki na kilka godzin.

Wskazówki

  • Do tego deseru najlepiej użyć jajek ze sklepu, które zanim trafią na sklepowy regał są naświetlane promieniami UV, co zmniejsza ryzyko salmonelli.
  • Jeśli nie przeszkadza Ci mentolowy posmak erytrolu to możesz użyć go zamiast cukru, co dodatkowo obniży kaloryczność deseru.
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉