Przepisy

Zupa meksykańska. Pomysł na sycący obiad

Szybka, pyszna i treściwa, czyli zupa idealna. Taka właśnie jest zupa meksykańska. Poniżej znajduje się przepis podstawowy, ale jeśli chcesz mieć obiad jednodaniowy wystarczy, że dodasz do zupy ryż brązowy, makaron naleśnikowy* czy podpieczone placki tortilli.

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 300 ml wody
  • cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka ostra, słodka, chilli, kumin (kmin rzymski) w głównej mierze to właśnie on nadaje zupie charakterystyczny smak

Zupa meksykańska krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej olej, podsmaż wołowinę następnie dodaj cebulę. Smaż chwilę razem. Dodaj pomidory, wodę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj wszystko razem około 10- 15 minut. W tym czasie możesz drobno posiekać czosnek, odsączyć kukurydzę i przepłukać fasolę pod bieżącą wodą. Do zupy dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i gotowe!

WAŻNE! Pamiętaj, żeby dokładnie opłukać fasolę. Produkty konserwowe (tzw. puszki) mają w sobie bardzo dużo soli, którą jak wiadomo należy ograniczyć w diecie.

*Makaron naleśnikowy to nic innego jak naleśniki pokrojone na cienkie paski, a następnie wysuszone na patelni lub w piekarniku. To świetny pomysł, żeby wykorzystać usmażone naleśniki. Taki makaron naleśnikowy możesz użyć do każdej zupy.

Skoro już jesteśmy przy meksykańskich klimatach to na drugie danie możesz przygotować burgery z batata- KLIK.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉