Przepisy

Szpinakowe muffiny, czyli pomysł na słodkie babeczki

Szpinakowe muffiny nie tylko efektownie wyglądają, ale są też super alternatywą dla rodziców, których dzieci są niejadkami, pod osłoną słodkiej babeczki można przemycić trochę warzyw. O tym jak jeść więcej warzyw przeczytasz tutaj- KLIK. Dodatkowo takie ciasta mają więcej błonnika, niższy ładunek glikemiczny i są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych wypieków.

Składniki na szpinakowe muffiny

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej
  • 3 kostki mrożonego szpinaku (ok. 70 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Składniki na krem:

  • 6 g żelatyny
  • 200 g jogurty naturalnego
  • 100 g śmietanki 30%
  • 30 g cukru

Szpinakowe muffiny- sposób przygotowania

Masło rozpuścić w garnuszku, szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Następnie banan, szpinak, jogurt naturalny i masło zblendować na gładką, jednolitą masę. Mąkę owsianą i pszenną przesiać przez sitko. Jajko roztrzepać za pomocą miksera do podwojenia objętości, dodać cukier, skórkę z cytryny. Chwilę mieszać do połączenia składników. Dodać masę szpinakową. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i sodę. Znowu wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Papilotki napełniać masą do ok 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut (do suchego patyczka).

Krem: żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij z cukrem. Podgrzej żelatynę do momentu rozpuszczenia. Następnie dodawaj do niej jogurt małymi porcjami, za każdym razem energicznie mieszając. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj.

Gdy muffiny ostygną wyrównaj je nożem. Odcięte kawałki pokrusz. Muffiny przełóż kremem, udekoruj pokruszonymi kawałkami ciasta i owocami.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉