Łatwy sernik bezglutenowy- przepis mojej babci

Bezglutenowy sernik z tego przepisu to smak mojego dzieciństwa. Przepis jest autorstwa mojej babci. Ostatnio nawet się śmiałam, że moja babcia robiła bezglutenowe ciasto zanim gluten stał się passe. Sernik jest banalnie prosty w wykonaniu, a jednym elementem, na którym można zaliczyć wpadkę jest ubicie białek na sztywną pianę. Jednak nawet jeśli z jakiegoś powodu Wasze białka będą konsystencją przypominać jogurt zamiast ubitej piany to sernik i tak Wam wyjdzie. Po prostu będzie niższy, ale nadal tak samo dobry.
Łatwy sernik bezglutenowy krok po kroku
Składniki na sernik bezglutenowy:
proporcje na tortownicę lub standardową prostokątną blaszkę.
- 1 kg sera*
- 300 g ziemniaków
- 120 g masła
- 180 g ksylitolu
- 6 jajek
- 100 g rodzynek**
- łyżka mąki ziemniaczanej
*Możesz kupić ser w kostce i wtedy zmiel go dwa razy w maszynce do mielenia lub kup już zmielony ser. Jeśli wybierzesz drugą opcję to najlepiej wybrać taki ser, którego konsystencja jest zbita i ma niewiele wody.
** Jeśli nie lubisz rodzynek możesz je śmiało pominąć.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj. Gorące ziemniaki zmiksuj z masłem za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. Żółtka oddziel od białek.
Najlepiej jeśli żółtka dasz do dużej miski, ponieważ to do nich będziesz dodawać pozostałe składniki. Białka z kolei dobrze jest umieścić w metalowej misce, wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że uda Ci się ubić idealną pianę. Jednak więcej na ten temat napiszę Ci za chwilę. Wróćmy do przepisu…
Do żółtek dodaj ksylitol i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie zacznij dodawać ser małymi partiami, a później ziemniaczano-maślaną masę. Miksuj do połączenia się składników. Rodzynki odcedź i obtocz w łyżce mąki ziemniaczanej. Dodaj do masy i wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta. Na tym etapie najlepiej zrezygnować z miksera i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać białka z ciastem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (opcja góra-dół). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę na sernik i piecz ok. 60 minut. Sernik bardzo wyrasta, potem “siada”.
Wskazówki:
- Do sernika możesz dodać skórkę pomarańczową, ziarna wanilii lub skórkę startą z cytryny.
- Jeśli chcesz, możesz spód blaszki wyłożyć herbatnikami. Jednak pamiętaj, że wtedy sernik przestanie być bezglutenowym. Chyba, że wybierzesz takie gluten free.
- Pamiętaj, żeby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika i nie zaglądać do ciasta, serniki tego nie lubią. Podobnie sprawa wygląda ze studzeniem. Nie wyjmuj od razu blaszki z piekarnika. Uchyl delikatnie jego drzwiczki (ja zwykle wkładam w szparę drewnianą łyżkę) i pozwól sernikowi powoli stygnąć.
- Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Triki, które pomogą Ci ubić idealną pianę z białek:
- Miska to jeden z najważniejszych elementów. Najlepsza jest metalowa, wtedy masz pewność, że nie zostały na niej żaden tłuszcz, ponieważ to on w dużej mierze odpowiada za to, że białka nie chcą się ubić. W misce nie może być też wody pozostałej po jej myciu. Podobnie sprawa wygląda z końcówkami miksera. Muszą być idealnie suche.
- Dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka z bogate w tłuszcze, więc podobnie jak z miską mogą utrudniać ubicie idealnej piany.
- Białka zacznij ubijać od najmniejszych obrotów i stopniowo zwiększaj moc miksera. Idealna piana potrzebuje czasu i cierpliwości.
- Szczypta soli i kilka kropel soku z cytryny ułatwi Ci cały proces.
- Pamiętaj, że co za dużo to niezdrowo. Pianę z białek łatwo jest przebić, poznasz ten moment gdy w misce pojawi Ci się woda. Wtedy jest źle, najlepiej nie dopuścić do tego momentu, a jeśli już go zauważysz to szybko przerwij cały proces.
- Pianę najlepiej dodać do ciasta zaraz po skończeniu ubijania. Piana z białek bardzo nie lubi czekać i może w tym czasie podejść wodą i stracić swoją zwartą strukturę.
- Gotową i idealnie ubitą pianę z białek poznasz po tym, że gdy obrócisz miskę do góry dnem to z niej nie wyleci.
Jesteś na diecie wegańskiej? A może chcesz spróbować czegoś nowego? Upiecz cytrynowo-waniliowy tofurnik na spodzie z kaszy gryczanej, który zachwyca smakiem i jest prosty w wykonaniu.