Rozgrzewająca zupa krem z ziemniaków

Rozgrzewające zupy smakują najlepiej w okresie jesienno-zimowym. To nie podlega dyskusji. To właśnie te zupy są jednym z nielicznych plusów zimy (nie jestem największą fanką tej pory roku). Na szczęście nic tak nie poprawia humoru jak dobre jedzenie. 

To właśnie krem z ziemniaków jest jednym z moich ulubionych przepisów na zupę. Sycący, szybki w wykonaniu, świetnie rozgrzewa po długim spacerze i jest pożywny, więc spokojnie może być zjedzony jako jednodaniowy obiad.

Potrzebujesz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g włoszczyzny (może być mrożonka)
  • 10 g masła
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 700 ml wody 
  • 100 ml mleczka kokosowego*
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g fileta z kurczaka
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chilli

Filet z kurczaka umyj i pokrój w drobną kostkę. Następnie posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Usmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości tłuszczu.

Ziemniaki obierz, pokrój w pół talarki. W garnku rozgrzej masło i olej. Podsmaż ziemniaki do momentu zarumienienia. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Dodaj do ziemniaków razem z włoszczyzną i curry. Smaż przez chwilę. Następnie dodaj wodę i gotuj pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj obrany czosnek i zblenduj całość na gładką masę. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta dolej wody, aż uzyskasz konsystencję, która Ci odpowiada.

Gdy nalejesz już zupę do misek, nałóż na wierzch kurczaka i posyp posiekaną natką pietruszki.

* Pozostałe mleczko kokosowe możesz zużyć do curry.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial