BLOG, Przepisy

Risotto z cukinią i gorgonzolą

dietetyczne risotto

Risotto kojarzy mi się ze słonecznymi, ciepłymi dniami. Wprawdzie pogoda za oknem bardziej przypomina późną jesień, ale zawsze można poczuć namiastkę lata i przygotować risotto z cukinią i gorgonzolą.
Ja bardzo lubię ten przepis. Pokrojenie wszystkich składników zajmuje jakieś 10 minut, a smak zachwyca! Wiem, że jedzenie podgrzanej gorgonzoli wywołuje u niektórych skojarzenia ze skarpetkami, które były noszone przez tydzień. Jednak spokojnie. W tym przepisie gorgonzola jest znakomitym tłem dla pozostałych składników i nie dominuje w potrawie.

Czy osoby z insulinoopornością mogą jeść risotto

Masz insulinooporność i zastanawiasz się czy możesz zjeść risotto? Szukasz informacji, ale w większości zaleceń widzisz tylko ryż brązowy jako ten “dozwolony”. Dochodzisz do wniosku, że skoro dwudziesta ósma strona internetowa, na którą zaglądasz podaje tylko jeden rodzaj ryżu, który możesz zjeść, to ze smutkiem stwierdzasz, że risotto jest kolejną potrawą, która musi trafić na listę rzeczy zakazanych. Na szczęście nie jest to prawda!

Dieta osób z insulinoopornością powinna opierać się na węglowodanach o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Nie musisz ograniczać się tylko do brązowego ryżu, ponieważ spokojnie możesz jeść kilka innych odmian, między innymi ryż arborio, czyli odmianę, która najczęściej jest używana do przygotowania risotto. Na indeks glikemiczny ma również wpływ stopień ugotowania produktu. Zboża ugotowane al’dente mają niższy indeks glikemiczny niż te ugotowane do miękkości lub rozgotowane. To właśnie lekko twardawy ryż jest jednym z elementów dobrze przygotowanego risotto. Pamiętaj też, że indeks glikemiczny dotyczy pojedynczego produktu, a nie całej potrawy. Z tego powodu nie jest do końca miarodajny. W końcu risotto to nie tylko ugotowany ryż. Dlatego posiłki komponuj w taki sposób, aby znalazło się w nich źródło białka i tłuszczu, ponieważ to obniży ładunek glikemiczny całej potrawy, a wyrzut insuliny nie będzie tak gwałtowny.

Podsumowując- nawet jeśli chorujesz na insulinooporność, to możesz przygotować risotto z cukinią i gorgonzolą.

Risotto z cukinią i gorgonzolą

Składniki na dwie porcje

  • 8 łyżek ryżu arborio (120 g)
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 duża cebula (105 g)
  • 1/2 opakowani gorgonzoli (70 g)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 300 ml wody*
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę i cukinię pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj.
  3. Na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj kurczaka i podsmaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj cebulę i smaż kolejne 3-4 minuty.
  4. Ryż opłucz, przełóż na patelnię, wlej połowę wody i solidną szczyptę soli. Gdy ryż wchłonie wodę dolej kolejną porcję. Jednak rób to stopniowo, żeby ryż się nie rozgotował. 

Ja zanim dodam kolejną porcję wody to sprawdzam na jakim etapie jest ryż.

  1. Kiedy ryż jest al’dente dodaj cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i gorgonzolę. Wymieszaj i gotuj do momentu aż ser się roztopi, a ryż stanie się miękki.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przełóż na talerze i posyp szczypiorkiem. 
risotto z cukinią, gorgonzolą i kurczakiem

Risotto z cukinią i gorgonzolą- wskazówki

  • zamiast wody możesz użyć bulionu drobiowego
  • risotto możesz posypać dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi.

Spróbuj innych przepisów z cukinią w roli głównej

Nie zapomnij pochwalić się, kiedy będziesz gotować z moich przepisów. Wstaw zdjęcie na Instagram i oznacz mnie, aby mogła Cię znaleźć. Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami i przepisami to koniecznie obserwuj mnie na Insta.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉