Przepisy

Blondie z ciecierzycy- łatwy przepis na pyszne ciasto

Blondie z ciecierzycy robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Jeśli lubisz ciasta w stylu brownie, czyli ciężkie, wilgotne i bardziej przypominające zakalec niż ciasto, które udało się zrobić, to ten przepis na blondie przypadnie Ci do gustu.

To właśnie ciecierzyca jest moim ulubionym warzywem strączkowym. Przynajmniej ostatnio. Jej delikatny smak pasuje do dań na słodko i wytrawnie, wszystko jest kwestią przypraw, których użyjesz. Jest dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza. W połączeniu ze zbożami dostarcza pełnego zestawu aminokwasów.

Ciasto z tego przepisu idealnie sprawdzi się na imprezę, na której wiesz, że będą weganie lub goście z alergiami. Nie znajdziesz w nim jajek, glutenu, ani laktozy. Jednym słowem ciasto idealne.

Potrzebujesz:

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej (dokładnie wypłukanej z zalewy*)
  • 3 łyżki masła orzechowego (lub innego ulubionego)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki ksylitolu (lub cukru, miody czy syropu klonowego)
  • 2 banany
  • 6 kostek posiekanej gorzkiej czekolady
  • garść suszonej żurawiny

Wszystkie składniki oprócz czekolady i żurawiny zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj czekoladę, żurawinę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Blachę do pieczenie 20×15 wyłóż papierem (możesz użyć tortownicy), przelej ciasto i dokładnie je rozprowadź po dnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Przepis na ciasto z ciecierzycy

Tutaj znajdziesz przepis na inne ciasto dla alergika- krajankę owsianą z owocami. Jeśli zrobiłaś ciasto z mojego przepisu będzie mi bardzo miło gdy napiszesz mi jak Ci smakowała.

*Świetny tekst tym, że nie trzeba się bać strączków z puszki napisała Damian Parol, do przeczytania tutaj.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉