Prosty krem z pieczonego buraka

Myślę, że gdyby na świecie odbywał się konkurs na Miss Universe wśród zup to ten krem od samego początku byłby w czołówce. W końcu kto oprze się pięknemu różowemu kolorowi i aksamitnej konsystencji.
Jednak wróćmy na Ziemię.
Wszelkiego rodzaju zupy krem to fantastyczny pomysł, aby przemycić całkiem sporą ilość warzyw w jednym posiłku. Dla przykładu- jedna porcja kremu z pieczonego buraka to 200 g tego warzywa, a to już połowa zalecanego przez WHO minimalnego dziennego spożycia warzyw i owoców. Zupy krem są też świetną alternatywą dla małych Tadków Niejadków, dla których “zupa z rzeczami” jest tak samo przerażająca jak widmo braku prezentu od Świętego Mikołaja.
Jak piec buraki
Krem z pieczonego buraka to jedna z moich ulubionych zup, jest banalnie prosta i błyskawiczna w przygotowania. Pomijając oczywiście pieczenie, jednak umówmy się, nikt nie stoi przed piekarnikiem przez 60 minut i nie patrzy jak buraki się pieką.
Pieczenie buraków jest bardzo proste. Wystarczy, że je umyjesz i każdego z osobna zawiniesz w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki wstawiamy do piekarnika na 200 stopni (góra-dół) i pieczemy 40-60 minut (w zależności jak duże buraki kupiłaś). Kiedy buraki ostygną wystarczy je obrać i wykorzystać do potrawy.
3 ważne kwestie:
- Jeśli masz taką możliwość to wybierz małe buraki. Upieką się zdecydowanie szybciej niż duże.
- Zawinięte w folię buraki warto włożyć do jakiejś foremki lub naczynia żaroodpornego. To na wypadek gdyby z buraków wyciekło trochę soku. W końcu łatwiej jest umyć naczynie niż szorować blachę z piekarnika lub (co gorsza) cały piekarnik.
- Na etapie pieczenia buraków nie dodawaj do nich żadnego tłuszczu, pieczone buraki i tak wykorzystasz do dania, do którego na którymś etapie będziesz dodawać tłuszcz.
Przepis na krem z pieczonego buraka
Krem z buraka
Składniki
- 4 sztuki (400 g) buraka
- 400 ml wody
- 5 łyżek ciecierzycy (konserwowej)
- 1,5 sztuki (100 g) ziemniaka
- 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
- 1 łyżka (10 g) syropu klonowego
- 2 łyżeczki (6 g) octu balsamicznego
- 1 ząbek (5 g) czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
Dodatki (opcjonalnie)
- grzanki
- natka pietruszki
- Feta (lub inny ser)
Sposób przygotowania
- Buraka upiecz lub ugotuj (ugotowane też się nadadzą).
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż ziemniaki na złoty kolor. Przykryj garnek przykrywką i duś ziemniaki do momentu aż będą miękkie.
- Ciecierzycę opłucz na sitku.
- Do garnka dodaj wszystkie składniki, zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza
1 porcja (bez dodatków) dostarcza: 260 kcal, B- 8 g, T- 6,5 g, W- 36 g

Krem z pieczonego buraka- wskazówki
Uważaj, żeby nie zagotować kremu, ponieważ buraki stracą swój piękny kolor. A zamiast różu będziesz mieć brzydką brązową breję, która nie ma nic wspólnego z apetycznie wyglądającą zupą.
W sklepach dostępne są już ugotowane buraki. Możesz śmiało z nich korzystać! Wtedy przygotowanie kremu z buraka będzie ultra szybkie. Ja osobiście raz na jakiś czas piekę (lub gotuję) większą ilość buraków, następnie je obieram, porcjuję i wrzucam do zamrażarki. W ten sposób mam je zawsze pod ręką. Trzeba tylko pamiętać, żeby odpowiednio wcześniej wyjąć je z zamrażalnika.