Przepisy

Placki z cukinii. Szybki przepis na obiad lub lunch.

Placki z cukinii

Cukiniowe placki to szybki przepis, który idealnie sprawdzi się na każdy posiłek. Banalnie proste w wykonaniu, wysokobłonnikowe i sycące. Tak samo jak placki ziemniaczane, można je jeść na milion sposobów i ze wszystkim smakują pysznie. No, może za wyjątkiem śmietany z cukrem. Chociaż kto wie… Jeśli znajdę śmiałka, który odważy się spróbować takiej kombinacji to dam znać, a relacja z tego wydarzenia pewnie pojawi się na blogu lub instagramie. Jeśli jeszcze mnie tam nie obserwujesz , tutaj masz bezpośredni link. Teraz do konkretów!

Potrzebujesz:

  • 250 g cukinii ( 1 sztukę),
  • 1 małą marchewkę,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 jajka,
  • 100 g fety*,
  • 40 g mąki,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 1 płaską łyżeczkę suszonego czosnku**,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Cukinię i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przesyp solą, tak oby puściły wodę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, fetę pokrusz na kawałki. Cukinię i marchew odciśnij z nadmiaru wody, a następnie wymieszaj  wszystkie składniki ze sobą. Smaż bez użycia tłuszczu na złoty kolor.

Ja najczęściej jem placki z sosem koperkowym. Mieszam skyr (jogurt naturalny też może być) z dużą ilością świeżego koperku, solą i pieprzem.

Placki z cukinii to znakomity sposób, żeby przemycić całkiem spore ilości warzyw. Biorąc pod uwagę, że z powyższych proporcji wyjdą dwie porcje to w jednej znajduje się ok. 150- 200 g warzyw (w zależności od ich wielkości). To prawie połowa dziennego zapotrzebowania, które jest rekomendowane. Mówimy tutaj o opcji minimum, bo co jak co, ale warzyw nie musimy (nawet jest to niewskazane) ograniczać. Cały artykuł o tym jak jeść więcej warzywa przeczytasz tutaj.

* Najlepiej jeśli użyjesz prawdziwego sera feta, a nie sera feto podobnego.

** Suszony czosnek możesz zastąpić świeżym, ja dałam suszony ponieważ nie jest on tak intensywny w smaku.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉