Najprostsze placki z cukinii

Cukiniowe placki to szybki przepis, który idealnie sprawdzi się na każdy posiłek. Banalnie proste w wykonaniu, wysokobłonnikowe i sycące. Tak samo jak placki ziemniaczane, można je jeść na milion sposobów i ze wszystkim smakują pysznie. No, może za wyjątkiem śmietany z cukrem. Chociaż kto wie… Jeśli znajdę śmiałka, który odważy się spróbować takiej kombinacji to dam znać.
Placki z cukinii krok po kroku
Składniki
- 250 g cukinii ( 1 sztukę),
- 1 małą marchewkę,
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka oleju,
- 2 jajka,
- 100 g fety*,
- 40 g mąki,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 1 płaską łyżeczkę suszonego czosnku**,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób wykonania
Cukinię i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przesyp solą, tak oby puściły wodę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, fetę pokrusz na kawałki. Cukinię i marchew odciśnij z nadmiaru wody, a następnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Smaż bez użycia tłuszczu na złoty kolor.
Ja najczęściej jem placki z sosem koperkowym. Mieszam skyr (jogurt naturalny też może być) z dużą ilością świeżego koperku, solą i pieprzem.

Placki z cukinii to znakomity sposób, żeby przemycić całkiem spore ilości warzyw. Biorąc pod uwagę, że z powyższych proporcji wyjdą dwie porcje to w jednej znajduje się ok. 150- 200 g warzyw (w zależności od ich wielkości). To prawie połowa dziennego zapotrzebowania, które jest rekomendowane. Mówimy tutaj o opcji minimum, bo co jak co, ale warzyw nie musimy (nawet jest to niewskazane) ograniczać.
* Najlepiej jeśli użyjesz prawdziwego sera feta, a nie sera feto podobnego.
** Suszony czosnek możesz zastąpić świeżym, ja dałam suszony ponieważ nie jest on tak intensywny w smaku.
Spróbuj innych przepisów z warzywami w roli głównej:
Nie zapomnij pochwalić się, kiedy będziesz gotować z moich przepisów. Wstaw zdjęcie na Instagram i oznacz mnie, aby mogła Cię znaleźć. Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami i przepisami to koniecznie obserwuj mnie na Insta.