BLOG, Przepisy

Pizza z patelni na spodzie z batata

Pizza z batata

Pizza z patelni to nie tylko fajny pomysł na niebanalny obiad, ale również dobry pomysł na kolację. Zwłaszcza jeśli masz na coś ochotę, a tak właściwie to sama nie wiesz co być zjadła. Dlatego jeśli kiedykolwiek robiłaś pizzę z patelni to ta wersja przypadnie Ci do gustu. Egzotyczny batat jest w kuchni tak uniwersalny jak polski ziemniak. Możesz użyć go jako podstawę dania, przygotować z niego zupę, kotlety, a nawet ciasto! Wszystko jest kwestią przypraw, których użyjesz.
Pizza na cieście z batata to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Dodatek warzywa sprawia, że nie trzeba używać tyle mąki, a to z kolei przekłada się na kaloryczność potrawy. Przepis jest banalnie prosty, a jedyną trudnością, którą możesz napotkać podczas jego przygotowania jest przewrócenie placka na drugą stronę. Jednak nawet na to mam sposób. Poniższy przepis to pomysł na pizzę w meksykańskim stylu. W końcu Ameryka Południowa to stolica batata, więc dlaczego tego nie wykorzystać i nie zrobić pizzy, która bazuje na składnikach z tego regionu.

Pizza z patelni na spodzie z batata

Składniki na spód od pizzy:

  • Batat 1 szt (200 g)
  • Mąka owsiana 5 łyżek (70 g)
  • Mąka kukurydziana 3 łyżki (30 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Papryczka chilli duża szczypta
  • Sól duża szczypta

Batata obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości 0.5 cm. Przełóż go na patelnię lub do garnka, dodaj oliwę i niewielką ilość wody (ja zawsze wlewam jeden kieliszek do wódki, taka moja domowa miarka). Przykryj garnek pokrywką i smaż batata przez ok. 10 minut, do momentu aż będzie miękki.
Ugotowanego batata przełóż do malaksera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
Ciasto będzie lekko kleiste, ale nie powinno przyklejać się do dłoni (jeśli na niej pozostaje to dodaj jeszcze mąki). 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Dodatki:

  • 50g ser cheddar
  • 3 plasterki chorizo
  • 1/4 małej cebuli czerwona cebula
  • kilka plasterków papryczki pepperoni
  • łyżka kukurydza
  • kilka listków świeżej kolendry (opcjonalnie)

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach, cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryczkę pokrój w plasterki, a kukurydzę odsącz z zalewy.
Z przygotowanego ciasta na pizzę uformuj placek, przełóż na suchą patelnię i smaż na małym ogniu przez około 10 minut, aby lekko się podpiekł. Następnie spód od pizzy przełóż na drugą stronę. Jeśli boisz się, że podczas przewracania cały placek Ci popęka i się rozpadnie to możesz patelnię przykryć dużym talerzem, przytrzymując go obrócić patelnię do góry dnem, a następnie delikatnie zsunąć placek z talerza na patelnię.
Gdy placek będzie już na drugiej stronie, posmaruj go sosem, posyp serem, dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem kolendry. Smaż pod przykryciem do momentu aż ser się nie roztopi. Następnie zdejmij pokrywkę, smaż jeszcze 3-5 minut. Spód powinien być ładnie wypieczony, a pizza chrupiąca. Przełóż na talerz, pokrój i udekoruj listkami kolendry.

Wskazówki

  1. Zamiast batata możesz użyć marchewki. Dlatego, że marchewka potrzebuje więcej czasu niż batat, żeby zmięknąć lepiej pokroić ją w słupnik, niż w talarki.
  2. Pizzę możesz upiec w piekarniku. Warto wtedy podpiec trochę spód, zanim położysz na nim dodatki. Piecz w temperaturze 200-220 stopni (opcja góra-dół).
  3. Możesz pominąć dodatek mąki kukurydzianej i po prostu dodać więcej owsianej (lub takiej, którą akurat masz w kuchni).
  4. Sos pomidorowy możesz przygotować z passaty, wtedy pomiń dodatek wody.

Jeśli szukasz innych pomysłów jak wykorzystać batata w swojej kuchni to tutaj znajdziesz przepis na burgera z kotletem z batata.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉