Przepisy

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem (bez laktozy i jajek)

Najlepsze smakowe połączenie to takie, które teoretycznie powinny się nawzajem wykluczać, a jednak połączone razem smakują wprost wyśmienicie! Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem to idealne słodko-kwaśne połączenie. A gdy sezon na rabarbar się skończy możesz je zrobić z  morelami, wiśniami, śliwkami, jabłkami z cynamonem.

Składniki na pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

  • 200 g mąki owsianej
  • 180 g płatków owsianych górskich
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g cukru
  • 30 g pestek dyni
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g nasion słonecznika
  • 30 g sezamu
  • 400 g rabarbaru lub innych owoców.

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie drobno posiekaj, rabarbar obierz ze skórki i pokrój w centymetrowe plasterki. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, cukier, miód, masło i zagnieć ciasto. Następnie dodaj orzechy i nasiona. Tortownicę wyłóż papierem. 2/3 ciasta wyłóż na spód tortownicy, następnie wyłóż  rabarbar i posyp pozostałą częścią ciasta. Piecz w 160 stopniach przez 50-60 minut (do momentu, aż ciasto będzie miało ładny złoty kolor). Krój dopiero gdy ostygnie.

Jeden kawałek pełnoziarnistego ciasta z rabarbarem* ma 310 kcal i dostarcza 7 g białka, 18 g tłuszczu i 28 g węglowodanów.

Pewnie widząc taką ilość kalorii złapiesz się za głowę i pomyślisz, jak dietetyk może polecać takie ciasto! 

Po pierwsze – w takiej samej porcji tradycyjnej babki drożdżowej znajduje się podobna ilość kalorii. 

Po drugie – w cieście znajduje się całkiem sporo węglowodanów złożonych, które są dłużej trawione. Co sprawia, że jesteśmy syci na dłużej. 

Po trzecie – jeśli zjesz kawałek ciasta do niedzielnej kawy to świat się nie zawali, a uwierz mi że lepiej zjeść domowe ciasto niż batonika z supermarketu, którego podstawą jest tłuszcze TRANS i syrop glukozowo-fruktozowy.

*Wartości wyliczone są dla ciasta podzielonego na 12 kawałków.

Jeśli ten przepis do Ciebie nie przemawia, to tutaj masz przepis na CIASTO MARCHEWKOWE, które jest super ekstra niskokaloryczne.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉