Przepisy

Gofry owsiane z rukolą i mozarellą

Gofry owsiane to idealny pomysł na każdy posiłek w ciągu dnia. Można je zrobić na słodko czy wytrawnie i na każdy sposób są pyszne. Jeśli jesteś fanką gofrów to ten przepis na pewno Ci zasmakuje. 

Przedstawiam Ci gofry owsiane „na raz”, czyli przepis tylko na dwa gofry.

Potrzebujesz:

  • 60 g mąki owsianej
  • 80 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczkę oleju rzepakowego
  • szczyptę proszku do pieczenia i soli
Dodatki:
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • garść rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 czarnych oliwek
  • pesto
  • łyżeczkę prażonych ziaren słonecznika

Składniki na ciasto wymieszaj na gładką masę, rozgrzej gofrownicę. Wlej całe ciasto do gofrownicy i upiecz je. Mozzarellę pokrój na plasterki, pomidorki umyj i przekrój na pół, oliwki pokrój. Wszystkie składniki wyłóż na gofry i gotowe.

Gofry są świetnym pomysłem na każdy posiłek. Zwłaszcza, że same w sobie są neutralne w smaku. To właśnie dodatki, które na nich położymy określą ich smak. Moim ulubionymi połączeniami są:

  1. ricotta i świeże owoce,
  2. szynka parmeńska, parmezan, oliwki i pomidorki koktajlowe,
  3. serek kanapkowy, łosoś i obowiązkowo świeży koperek.

Jeśli szukasz przepisu na coś konkretniejszego niż gofry to polecam Ci mój przepis na wegańskie burgery z buraka. Zapraszam Ci też do obserwowania mojego konta na Instagramie, to właśnie spontanicznie dzielę się przepisami, które akurat przygotowuję w mojej kuchni.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉