Gofry owsiane z rukolą i mozarellą

Gofry owsiane to idealny pomysł na każdy posiłek w ciągu dnia. Można je zrobić na słodko czy wytrawnie i na każdy sposób są pyszne. Jeśli jesteś fanką gofrów to ten przepis na pewno Ci zasmakuje.
Przedstawiam Ci gofry owsiane „na raz”, czyli przepis tylko na dwa gofry.
Potrzebujesz:
- 60 g mąki owsianej
- 80 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę oleju rzepakowego
- szczyptę proszku do pieczenia i soli
Dodatki:
- 1/2 kulki mozzarelli
- garść rukoli
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 czarnych oliwek
- pesto
- łyżeczkę prażonych ziaren słonecznika
Składniki na ciasto wymieszaj na gładką masę, rozgrzej gofrownicę. Wlej całe ciasto do gofrownicy i upiecz je. Mozzarellę pokrój na plasterki, pomidorki umyj i przekrój na pół, oliwki pokrój. Wszystkie składniki wyłóż na gofry i gotowe.
Gofry są świetnym pomysłem na każdy posiłek. Zwłaszcza, że same w sobie są neutralne w smaku. To właśnie dodatki, które na nich położymy określą ich smak. Moim ulubionymi połączeniami są:
- ricotta i świeże owoce,
- szynka parmeńska, parmezan, oliwki i pomidorki koktajlowe,
- serek kanapkowy, łosoś i obowiązkowo świeży koperek.
Jeśli szukasz przepisu na coś konkretniejszego niż gofry to polecam Ci mój przepis na wegańskie burgery z buraka. Zapraszam Ci też do obserwowania mojego konta na Instagramie, to właśnie spontanicznie dzielę się przepisami, które akurat przygotowuję w mojej kuchni.