BLOG, Przepisy

Obiadowe przepisy, które przekonają Cię do zdrowego odżywiania

zdrowe przepisy

Myślisz, że zdrowa żywność jest droga, a zdrowe odżywianie niesmaczne i skomplikowane? Na szczęście to tylko przekonania, a nie fakty!
Przekonania to nasze opinie i wyobrażenia na temat otaczającej nas rzeczywistości. Każdy z nas ma wiele takich przekonań, które dotyczą każdego aspektu życia. Już od dziecka kształtujemy swój światopogląd. Najpierw obserwując rodziców, nauczycieli i rówieśników. Później przekonania budujemy na własnych doświadczeniach życiowych oraz ludzi, którymi się otaczamy (również w Social Mediach). Lubimy mieć rację, więc nieświadomie postępujemy zgodnie z przekonaniami, które mamy na dany temat, a to bywa samospełniającą się przepowiednią.

Jesteś przekonana, że zdrowe odżywianie jest trudne?

Myślisz tak, dlatego że:

  • wiele razy próbowałaś już zmienić swój sposób żywienia, ale za każdym razem kończyło się to klęską,
  • przeglądasz wszystkie “fit przepisy” i już na starcie zakładasz, że kupienie niektórych składników wymaga tourneé po wszystkich sklepach w mieście,
  • uważasz, że trzeba mieć mnóstwo czasu, aby zdrowo gotować,
  • obawiasz się, że nowy sposób gotowania nie przypadnie do gustu innym domownikom, a ty będziesz musiała gotować dwa różne obiady,
  • myślisz, że zdrowa żywność jest droga,
  • widzisz przykładowe jadłospisy i już wiesz, że będzie ciężko.

Ja jestem przekonana, że każdy może zdrowo się odżywiać, ponieważ:

  • mam wiedzę i doświadczenie,
  • zdrowe odżywianie nie oznacza, że od teraz każdy posiłek musi być idealnie zbilansowany,
  • wiem jak zrobić pyszny i zdrowy obiad, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut,
  • nie boję się korzystać z gotowców, ponieważ wiem, że gotowe produkty mogą mieć dobry skład.

Na szczęście przekonania nie są faktami, a każdą opinię można zmienić. Dlatego warto bawić się w małego naukowca i weryfikować założenia, które mamy w głowie.

Jeśli chcesz się przekonać, że zdrowa dieta może być smaczna i prosta, a zdrowe odżywianie nie oznacza listy wyrzeczeń to sprawdź moje dwa przepisy na obiad, które pomogą zmienić Ci zdanie.

Przepis na makaron stir-fry z warzywami i tofu

Rating: 5 out of 5.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego (200 g)
  • 1 opakowanie tofu naturalne (180 g)
  • 1/3 cukinii (100 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 1/5 brokuła (100 g)
  • 1/2 czerwonej papryki (70 g)
  • 1 marchew (45 g)
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej (25 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kawałek imbiru wielkości połowy kciuka (20 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 1 łyżka syropu klonowego (10 g)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrój w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż tofu i piecz w temperaturze 200 stopni (termoobieg) przez około 15-20 minut.
  2. Warzywa umyj. Marchew, cebulę i czosnek obierz, brokuła podziel na drobne różyczki. Cukinię, marchew, paprykę i cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  3. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, marchew, pietruszkę oraz brokuła. Smaż przez 5 minut w wysokiej temperaturze co chwilę mieszając. Następnie dodaj cukinię i smaż przez kolejne 5 minut. Warzywa mają być al’dente.
  5. Warzywa zdejmij z patelni. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z sosem sojowym, łyżką soku wyciśniętego z limonki, syropem klonowym, a następnie przelej na tą samą patelnie, na której smażyłaś warzywa (nie musisz jej myć). Doprowadź sos do wrzenia, wrzuć upieczone tofu i wymieszaj z sosem, tak aby sos obtoczył tofu.
  6. Dodaj na patelnie warzywa i makron, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerze.
makaron ryżowy z tofu

Wskazówki:

  • Sos możesz zastąpić gotowcem, na przykład tym do Pad Thai. UWAGA! Produkt nie jest wegański!
  • Jeśli masz problemy z gospodarką cukrową to makaron ryżowy zamień na brązowy ryż.
  • Do tego makaronu możesz użyć dowolnych warzyw, to dobry sposób na przegląd lodówki. Super sprawdzi się por, kalafior, fasolka szparagowa (tą warto podgotować wcześniej), groszek cukrowy czy mrożona mieszanka chińskich warzyw.
  • Danie możesz udekorować sezamem, szczypiorkiem, płatkami chilli (lub plasterkami świeżej) lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Wartość odżywcza 1 porcji-600,5 kcal, B-12,6 g T-11 g, W- 104 g (wymienniki węglowodanowe- 10,4)

Wegańskie curry z ciecierzycą i batatem

Rating: 5 out of 5.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 batata (200 g)
  • 10 łyżek ciecierzycy konserwowej (200 g)
    możesz użyć gotowanej, ja jestem zbyt leniwa
  • 5 łyżek mleczka kokosowego (100 g)
  • 9 łyżek brązowego ryżu (140 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 6 łyżeczek czerwonej pasty curry (60 g)
  • duży kawałek imbiru (40 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)

Sposób przygotowania:

  1. Batata obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
  2. Czosnek i imbir posiekaj w drobną kostkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj imbir, czosnek, cebulę i smaż na małym ogniu. Gdy cebula zrobi się miękka dodaj batata, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś do momentu aż batat będzie miękki. Jeśli potrawa zaczyna przywierać Ci do garnka to dodaj niewielką ilość wody.
  4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Ciecierzycę dokładnie opłucz, dodaj na patelnię razem z pomidorami z puszki, mleczkiem kokosowym i pastą curry. Dokładnie wymieszaj, gotuj przez 10-15 minut bez przykrywki. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku.
  6. Ryż rozłóż w miseczkach i dodaj curry.
curry z batatem

Wskazówki:

  • Zamiast ciecierzycy możesz użyć tofu naturalnego, wtedy dodaj je na patelnie razem z imbirem i czosnkiem.
  • Curry możesz zjeść z podpieczonym chlebkiem pitta zamiast ryżu.
  • Zamiast batata możesz użyć ziemniaków, w ten sposób zrobisz bardziej anglo-indyjską wersję.

Wartość odżywcza 1 porcji-680 kcal, B-17 g, T- 15 g, W- 103 g (wymiennik węglowodanowe- 10,3)

Może zasmakuje Ci również:

Tylko gdzie ja mam kupić te wszystkie składniki?

O ile tofu, ryż i warzywa są dostępne w każdym sklepie,to kupno sosu sojowego czy pasty curry w popularnych dyskontach może być trudne. Takie produkty zwykle bywają tam tylko wtedy, kiedy jest tydzień kuchni jakieś tam, a los zawsze chce, że i jeden i drugi dyskont zawsze w tym samym czasie ma w sprzedaży produty dokładnie z tych samych kuchni świata. Czasami zastanawiam się czy jest to zbieg okoliczności czy cicha zmowa marketingowców.

W takich sytuacjach przychodzą z pomocą sklepy internetowe ze zdrową żywnością, w których bez problemu można zrobić zapas wszystkich nieoczywistych produktów.

To nie tylko wygoda, w końcu nie trzeba targać do domu tobołów z zakupami, ale również oszczędność czasu- nie musisz jechać do sklepu, stać w kolejkach i szukać produktów między półkami.

Mnie doprowadza to do szału! Krążenie między regałami po sklepie, którego nie znam jest dla mnie HORROREM! Dlatego unikam dużych marketów, mam wrażenie, że zanim się w nich odnajdę i znajdę interesujące mnie rzeczy mijają całe wieki.

Zdrowa żywność dostarczona prosta pod drzwi Twojego domu

Średnio raz w miesiącu robię większe zakupy internetowe wszystkich tych produktów, które nie są łatwo dostępne w sklepie. To między innymi nietypowe mąki (np: owsiana czy orkiszowa), pasty curry, gotowce z fajnym składem na sytuacje awaryjne czy sos sojowy w litrowej butelce, który w stacjonarnych sklepach jest trudno dostępny. Nawiasem mówiąc jeśli często używasz sosu sojowego i jeśli jeszcze nie kupujesz go w dużym opakowaniu to polecam takie rozwiązanie. Po pierwsze cena jest korzystniejsza (#cebula), a po drugie takie opakowanie starcza na dużo dłużej i jest mniejsze ryżyko, że skończy się w najmniej oczekiwanym momencie. Ja po raz pierwszy moje zamówienie złożyłam w sklepie ze zdrową żywnością- Bee.pl i byłam bardzo mile zaskoczona.

zdrowa żywność

Pierwsze wrażenie

Po pierwsze sklep ze zdrową żywnością może pochwalić się ogromnym wyborem produktów i to nie tylko tych spożywczych, ale również kosmetykami czy środkami czystości. W ten sposób w kilka chwil możemy kupić wszystkie niezbędne w naszym domu produkty lub z łatwością dorzucić coś do koszyka, gdy brakuje nam kilku złotych do darmowej wysyłki. Mimo, że w sklepie jest naprawdę dużo produktów to wyszukiwarka działa na tyle sprawnie, że jeśli wiemy czego konkretnie potrzebujemy, to bez problemu odnajdziemy się w całym tym gąszczu bakalii, makaronów, herbat i mlek roślinnych.

Paczka dotarła do mnie szybko, a całość była bardzo dobrze zabezpieczona na czas transportu. Wszystkie szklane słoiczki przyszły w całości, ponieważ zabezpiecza swoje produkty za pomocą wypełniacza zrobionego ze zużytych kartonów. Bardzo mnie cieszy, że coraz więcej firm ma proekologiczne podejście i nie używa wypełniaczy z tworzyw sztucznych. Niby jest to nieistotny szczegół, a jednak ja zwracam uwagę na takie rzeczy. Dlatego jeśli szukacie fajnego internetowego sklepu ze zdrową żywnością, w którym dostaniecie (chyba) wszystko, to polecam.

Artykuł powstał we współpracy z marką Bee.pl.

zdrowa żywność
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉