BLOG, Przepisy

Najlepsza lasagne z wołowiną w zdrowszej wersji

najlepsza lasagne z wołowiną

Jeśli zadałabyś mi pytanie- co najczęściej gotuję kiedy zapraszam do siebie gości? To bez mrugnięcia okiem odpowiedziałabym, że lasagne z wołowiną. Prawda jest taka, że jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, jednak efekt końcowy wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Poza tym lasagne wrzuciłabym do dań z kategorii: pewniaki. Nie znam osoby, która z skrzywiłaby się z obrzydzeniem na myśl o tym daniu.
Dlatego niejedna osoba jadła już moją lasagne z wołowiną i każdą piszczała z zachwytu. Czy przesadzam? Może odrobinę. Jednak fakt jest taki, że moja lasagne jest przepyszna! Niestety wszystkich czytelników tego bloga nie jestem w stanie zaprosić na moje popisowe danie, ale mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszą lasagne z wołowiną.

Dlatego łapcie długopisy i kartki. Róbcie listę zakupów, których potrzebujecie i wpuśćcie odrobinę włoskiego klimatu do swojej kuchni. A jeśli chcecie oszczędzić sobie trochę roboty przy gotowaniu, to od razu zaproście znajomych, z którymi najpierw zrobicie lasagne, żeby później ją zjeść. Ja uwielbiam tak spędzać czas. Wystarczy dobre jedzenie, jeszcze lepsze towarzystwo, pełna lampka wina i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba.

Przepis na najlepszą lasagne z wołowiną

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 4 porcji w naczyniu o wymiarach 19×24 cm. Jeśli spodziewasz się większej ilości gości lub chcesz przygotować obiad na dwa dni to zrób lasagne z wołowiną w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20×32 cm, a składniki pomnóż razy dwa.

Składniki na sos do lasagne z wołowiną

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 2 marchewki (100 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 cebule (150 g)
  • 1 seler naciowy (50 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych w puszce (800 g)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (40 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
  • sól, pieprz do smaku

Sos beszamelowy do lasagne z wołowiną

  • 1 łyżeczka masła (10 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej (12 g)
  • ponad szklanka mleka (300 ml)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 8 płatów makaronu do lasagne
  • 50 g tartego sera Grana Padano lub Parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Warzywa obrać. Cebulę i seler naciowy posiekaj w drobną kostkę. Pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz też wszystkie warzywa posiekać w malakserze.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć mięso i obsmaż. Dodać warzywa i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smaż przez chwilę na średnim ogniu.
  3. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotuj przez około godzinę. Po tym czasie dodaj ostatni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (ten krok możesz pominąć jeśli nie lubisz wyrazistych smaków).
  4. Przygotuj sos beszamelowy- w garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i podsmaż ją. Następnie powoli wlewaj mleko i cały cały czas energicznie mieszaj, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Dodaj gałkę muszkatołową i sól.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach 24×19 cm rozprowadź 1/4 sosu beszamelowego.
  6. Następnie ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu lasagne, rozprowadź na nich sos bolognese, polej beszamelem i posyp Grana Padano. Ten krok powtórz 4 razy.
  7. Tak przygotowaną lasagne przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz przez 50-60 minut w 200 stopniach. Do momentu kiedy makaron zrobi się al dente. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij folię aluminiową aby lasagna się przyrumieniła.
  8. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5-10 minut zanim zaczniesz ją kroić.
najlepsza lasagne z wołowiną

Wskazówki

  • Wołowinę możesz zamienić na mięso mielone z kurczaka lub indyka, granulat sojowy, wędzone tofu lub ugotowaną zieloną soczewicę. Jeśli zdecydujesz się na wersję bezmięsną, to warto dodać do sosu pomidorowego wędzoną paprykę.
  • Lasagne możesz dodatkowo odchudzić z kalorii zamieniając co drugą warstwę makaronu na cienko pokrojone plastry surowej cukinii.
  • Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia lasagne, to każdy płat podgotuj w lekko osolonej wodzie (2-3 minuty we wrzątku powinny wystarczyć). Ja osobiście tego nigdy nie robię, ponieważ płaty trzeba gotować osobno, inaczej skleją się w jedną całość, więc moim zdaniem szkoda życia. Na sklepowych półkach można czasami znaleźć już podgotowane płaty lasagne. Szukaj ich w lodówkach.
  • W sosie beszamelowym lubią robić się grudki z mąki. Jeśli obawiasz się, że i Ciebie to spotka, to sos beszamelowy możesz przygotować w trochę łatwiejszy sposób. W garnku rozpuść masło, mąkę dokładnie wymieszaj z zimnym mlekiem i przyprawami, następnie wlej do garnka i mieszaj do momentu, aż sos zgęstnieje.
  • Jeśli nie wykorzystasz całego sosu to po prostu przełóż go do pojemniczka i wrzuć do zamrażalnika. Niech sobie tam czeka na odpowiedni dzień, kiedy nie będziesz mieć czasu albo chęci na gotowanie. Wtedy ugotujesz tylko makaron penne lub spaghetti, rozmrozisz sos i obiad gotowy!

Nie zapomnij o deserze:


Nie zapomnij pochwalić się, kiedy będziesz gotować z moich przepisów. Wstaw zdjęcie na Instagram i oznacz mnie, aby mogła Cię znaleźć. Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami i przepisami to koniecznie obserwuj mnie na Insta.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉