BLOG, Przepisy

Mocno kakaowe gofry z czerwonej fasoli

kakaowe gofry z fasoli

Faza na gofry trwa u mnie w najlepsze. Ciasto na gofry można zrobić z wielu składników i wcale nie trzeba ograniczać się do tradycyjnej masy na bazie pszennej mąki. Dlatego testuję, eksperymentuję i wymyślam. W końcu im bardziej urozmaicony jadłospis tym lepiej. Tym razem w mojej głowie zrodził się pomysł na gofry ze strączków i tak oto powstały one- mocno kakaowe gofry z czerwonej fasoli w wegańskim wydaniu.

Strączki są mocno niedoceniane w naszej kuchni. Trochę dlatego, że część z nas myśląc o strączkach ma przed oczami grochówkę z tłustym boczkiem. Poza tym są czasochłonne w gotowaniu, a te z puszki mają złą sławę. Jeśli dodamy do tego rewolucje żołądkowe, które odczuwa część osób, za każdym razem kiedy zjedzą strączki, to mamy całkiem sporo argumentów, aby ich unikać. A, szkoda bo strączki są super alternatywą dla mięsa. Głównie za sprawą dużej ilość białka i praktycznie zerowej ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Regularne jedzenie strączków zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy typu II, które są tak powszechne, że nikogo już nie dziwi kiedy słyszy od bliskiej osoby: “Mam podwyższony cholesterol.”. Mogą być też sprzymierzeńcem podczas odchudzania, ponieważ są dobrym źródłem błonnika, czyli mają korzystny wpływ na sytość posiłku.

Wiem, że czas potrzebny na ugotowanie strączków może skutecznie zniechęcać, jednak zawsze możesz sięgnąć po te z puszki. Pamiętaj tylko, aby dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziesz się całkiem sporej ilości soli, która została dodana przez producenta.

Kakaowe gofry z czerwonej fasoli

Składniki

  • 1/2 puszki (120 g) czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżki (30 g) mąki ryżowej
  • 1 (120 g) banan
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka (10 g) kakao
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • ulubione owoce
  • kilka listków świeżej mięty
  • jogurt kokosowy, Skyr (jeśli jesteś na diecie tradycyjnej)
  • 1 łyżka (10 g) syropu klonowego

Sposób przygotowania

  1. Fasolę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
  2. W blenderze zmiksuj- fasolę, banana, oliwę z oliwek, mąkę ryżową, kardamon, kakao, cynamon i proszek do pieczenia.
  3. W rozgrzanej gofrownicy upiecz gofry.
  4. Gofry udekoruj owocami i polej syropem klonowym.
kakaowe gofry z czerwonej fasoli

Kakaowe gofry z czerwonej fasoli- wskazówki

Mąkę ryżową możesz zastąpić kukurydzianą, owsianą lub pszenną pełnoziarnista. Jeśli nie masz w domu kardamonu lub nie chcesz go kupować specjalnie do tego jednego przepisu, to możesz go pominąć, ale dodaj wtedy więcej cynamonu. Czerwoną fasolę możesz spokojnie zastąpić białą fasolą lub ciecierzycą.


Spróbuj innych słodkich przepisów:

Nie zapomnij pochwalić się, kiedy będziesz gotować z moich przepisów. Wstaw zdjęcie na Instagram i oznacz mnie, aby mogła Cię znaleźć. Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami i przepisami to koniecznie obserwuj mnie na Insta.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉