Kupuj świadomie- część I

To co znajdzie się na opakowaniu danego produktu jest ściśle określone w rozporządzeniu w sprawie przekazywania konsumentowi informacji na temat żywności. Powiem więcej, a raczej napiszę-wytyczne te są kontrolowane. Przykładem może być sprawa sprzed kilku miesięcy, gdzie Unia Europejska zakazała nazywania napojów roślinnych mlekami roślinnymi, ponieważ informacja taka mogła wprowadzać w błąd konsumenta sugerując, że w produkcie znajduje się mleko. Dlatego ze sklepowych półek z prędkością światła zniknęły mleka roślinne i zastąpiły je napoje roślinne. To jakie informację muszą się znaleźć na opakowaniu? Przede wszystkim nazwa produktu, skład i ilość poszczególnych składników, alergeny występujące w produkcie, ilość netto produktu, data minimalnej przydatności do spożycia, jeśli jest to konieczne to informacja o specjalnych warunkach przechowywania, instrukcja użycia i jeszcze kilka innych. Ja skupię się na tych, moim zdaniem najważniejszych. Oczywiście, jeśli nie rozwieję wszystkich Twoich wątpliwości, napisz do mnie maila, zostaw komentarz, a z chęcią odpowiem.
. Skład
Na etykiecie/ opakowaniu każdego produktu musi znaleźć się informacja o tym ,jakie składniki i w w jakiej ilości zostały użyte do jego wyprodukowania. Kolejność poszczególnych składników nie jest przypadkowa. Są one wymieniane od tego, który jest w największej ilości do tych które są dodane w śladowych ilościach.
Na przykład na jogurcie truskawkowym firmy X znajdziemy w składzie: 88% kefiru, cukier, 4,2% truskawka, koncentrat soku z czarnej marchwi, aromat, barwnik: ekstrakt z papryki. Nie trudno się domyślić, że w tym kefirze ilość cukru wynosi ok. 7%.
. Kod kreskowy
Wiesz, że kod kreskowy to nie przypadkowe cyferki, tylko każda z nich coś oznacza? Rozszyfrowanie go wcale nie jest takie trudne, wystarczy że będziesz wiedzieć, że:
- pierwsze 3 cyfry to tzw: prefiks, czyli kraj pochodzenia danego produktu. Prefiks Polski to 590, jeśli zobaczysz te trzy cyfry przy kodzie kreskowym masz 100% pewności, że produkt jest polski
- następne 4 cyfry to indywidualny kod każdego producenta, który nadaje odpowiedni urząd
- koleje 5 cyfr to kod produktu, tutaj to producent nadaje dowolny ciąg licz swojemu produktowi
- ostatnia liczba to tzw. cyfra kontrolna.
. Alergeny

Na opakowaniu musi znaleźć się informacja o alergenach, które występują w produkcie lub istnieje ryzyko, że mogły się tam znaleźć. Dlatego bardzo często na opakowaniu jest informacja: „produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, selera, orzechów arachidowych” i nawet jeśli czasami wydaje się nam to bez sensu, to z racji tego że kilka różnych produktów jest produkowanych na jednej linii produkcyjnej to producent zabezpiecza się w taki sposób na tzw.czarną godzinę, ponieważ nigdy nic nie wiadomo, a błędy się zdarzają.
Jak szukać alergenów w produkcie? Muszą być one wyróżnione w składzie poprzez wytłuszczenie, pochylenie, zastosowanie innej czcionki, podkreślenia lub inny kolor.
. Wartości odżywcze
Musi być podana kaloryczność w 100g. Oprócz kaloryczności znajdziemy ilość tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów (w tym ilość cukrów), białek i soli. Wszystkie dodatkowe informacje są dobrą wolą producenta, zwykle jeśli jest czym się chwalić to producent raczej to zrobi.
. Spożyć do czy należy spożyć do
Wyrażenie „spożyć do”/ „ważne do” oznacza termin po upływie, którego produkt traci przydatność do spożycia. Gdzie najczęściej znajdziemy taką informacje? Na produktach mlecznych, mięsie, rybach czy serach.
Należy spożyć do: to data minimalnej trwałości oznacza datę, do której prawidłowo przechowywany produkt zachowuje swoje właściwości i nawet jeśli zjemy go po tym terminie ,nie zaszkodzi nam. Taki produkt może ewentualnie stracić swoje walory smakowe czy konsystencję. Gdzie znajdziemy taką informację? Na mąkach, płatkach, makaronach czy kaszach.
W drugiej części wpisu opiszę jakich składników nie musi być w składzie produktów, które kupujemy i jak wybrać te najlepsze.