Kruche ciastka owsiane

Najlepsze ciastka owsiane jakie kiedykolwiek jadłam. świetnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego śniadania czy słodka przekąska po obiedzie. Banalne w wykonaniu, szybkie i chrupiące. Ich jedynym minusem jest to, że lubią łapać wilgoć z otoczenia jeśli leżą przez dłuższy czas, co się bardzo rzadko zdarza, bo są tak dobre.
Potrzebujesz:
- 150 g masła (najlepiej miękkiego, w temperaturze pokojowej)
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki erytrolu*
- 1 jajko
- 1 szklankę mąki orkiszowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
Wszystkie składniki oprócz płatków owsianych zagnieć do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj płatki owsiane. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki i spłaszczaj je łyżką. Opcja dla leniwych- nakładaj ciasto małą łyżeczką. Wtedy jednak ciastka będą przypominać kulki i będą mniej chrupiące. Ciastka układaj w dużej odległości od siebie, ponieważ lubią rosnąć na boki. Piecz około 15 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciastka są miękkie, ale spokojnie. Jak ostygną zrobią się chrupiące
Do powyższy przepis możesz trochę zmodyfikować i dodać do masy ziarna słonecznika, posiekane orzechy, kakao, rodzynki itd.
* erytrol możesz zastąpić taką samą ilością cukru lub innego słodzika.