Kasza gryczana z batatem

Paloną kaszę gryczaną albo się lubi albo nie znosi. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy to koniecznie musisz spróbować tego przepisu. Kasza gryczana super sprawdzi się na obiad i do lunchboxa. Jest pożywna, rozgrzewająca, a za sprawą słodko-ostrego połączenia smaków nigdy się nie nudzi.

Potrzebujesz:
  • woreczek kaszy gryczanej
  • batat
  • 10 cm kawałek pora 
  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 200 g ciecierzycy konserwowej (lub ugotowanej) 
  • papryczka pepperoni 
  • sól, pieprz do smaku

Kaszę ugotuj, batata obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojonego batata. Smaż około 5 minut. Pora pokrój w plastry i posiekaj czosnek, następnie dodaj na patelnię. Smaż na małym ogniu do momentu aż por będzie miękki. Ciecierzycę dokładnie opłucz, papryczkę pokrój w paski. Gdy por będzie już miękki dodaj pozostałe składniki na patelnię i dopraw do smaku.

Kasza gryczana z batatem to jeden z tych posiłków, który syci na długo. To wszystko za sprawą węglowodanów złożonych, białka i całkiem sporej ilości błonnika. Dlatego jeśli należysz do głodomorów to danie sprawdzi się idealnie. Wiem co mówię 😉

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial