Przepisy

Kasza gryczana z batatem- pomysł na lunchbox

kasza gryczana z batatem

Paloną kaszę gryczaną albo się lubi albo nie znosi. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy to koniecznie musisz spróbować tego przepisu. Kasza gryczana super sprawdzi się na obiad i do lunchboxa. Jest pożywna, rozgrzewająca, a za sprawą słodko-ostrego połączenia smaków nigdy się nie nudzi.

Kasza gryczana z batatem- składniki

Składniki na 2 porcje
– woreczek kaszy gryczanej
– batat
– 10 cm kawałek pora 
– ząbek czosnku 
– 2 łyżki oleju rzepakowego 
– 200 g ciecierzycy konserwowej (lub ugotowanej) 
– papryczka pepperoni 
– sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Kaszę ugotuj, batata obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojonego batata. Smaż około 5 minut. Pora pokrój w plastry i posiekaj czosnek, następnie dodaj na patelnię. Smaż na małym ogniu do momentu aż por będzie miękki. Ciecierzycę dokładnie opłucz, papryczkę pokrój w paski. Gdy por będzie już miękki dodaj pozostałe składniki na patelnię i dopraw do smaku.

Jeśli jesteś na diecie tradycyjnej możesz zamiast ciecierzycy użyć filet z indyka. Przepis sprawdzi się u osób na diecie bezglutenowej czy bez laktozy.
Jeśli chorujesz na insulinooporność ten przepis jest również dla Ciebie. Jednak w takiej sytuacji polecałabym Ci dodać uprażone ziarna słonecznika, tak aby obniżyć ładunek glikemiczny dania.

Kasza gryczana z batatem to jeden z tych posiłków, który syci na długo. To wszystko za sprawą węglowodanów złożonych, białka i całkiem sporej ilości błonnika. Dlatego jeśli należysz do głodomorów to danie sprawdzi się idealnie. Wiem co mówię 😉

kasza gryczana z batatem
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉