BLOG, Przepisy

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

fuczki placki z kiszonej kapusty

Mamy to szczęście, że żyjemy w czasach, w których dostęp do produktów z całego świata jest praktycznie na wyciągnięcie ręki. Już nikogo nie dziwi kanapka z awokado, deser z liczi i koktajl z mango.
Czymś, totalnie normalnym jest dla nas to, że pomidory są dostępne przez cały rok (wprawdzie w zimie smakują jak karton, ale są) i mało kto zastanawia się, że jeszcze nie tak dawno temu pomidory jadło się tylko w lecie i wczesną jesienią, kiedy był na nie sezon.

To wszystko sprawiło, że trochę zapominamy o lokalnych, sezonowych produktach. Jak chociażby o kapuście. Dlatego dzisiaj serwuję Ci placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki. To jeden z tych przepisów, który jest błyskawiczny w wykonaniu, a składniki są dostępne w każdym osiedlowym sklepiku.

Fuczki- placki z kiszonej kapusty, krok po kroku

Składniki

  • 1 jajko
  • 130 g (11 łyżek) mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • 170 ml (3/4 szklanki) mleka
  • 300 g kapusty kiszonej**
  • 10 g (1 łyżka) oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania

Jajko, mąkę, mleko, olej rzepakowy i przyprawy wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kapustę kiszoną drobno poszatkuj, następnie dodaj do masy i wymieszaj.
Placuszki smaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu.

* Mąkę pszenną możesz zamienić na owsianą lub orkiszową. Zwykła pszenna też będzie okej, pamiętaj tylko, że wtedy placki będą mieć wyższy ładunek glikemiczny i nie będą tak sycące. Zdecydowanie odradzam przygotowanie placków z kiszonej kapusty na mące z ciecierzycy. Próbowałam. Efekt jest taki, że placki smakują jak z dodatkiem piasku. Trochę szkoda, bo mąka z ciecierzycy fajnie podbiłaby ilość białka w daniu, ale na to też jest sposób, ale to za chwilę.

**W tym przepisie nie ma różnicy czy dodasz kapustę kiszoną z marchewką czy bez, nie wpływa to w żaden sposób na smak czy efekt końcowy. Kapusty nie musisz też w żaden sposób gotować, surowa jest okej. Jeśli jednak Twoja kapusta ma w sobie dużo soku, to warto delikatnie ją wycisnąć, aby ciasto nie było za rzadkie.

fuczki placki z kiszonej kapusty

Dodatki do placków z kiszonej kapusty

Fuczki najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym. Jeśli jesz je jako samodzielny posiłek to warto, zrobić sos na bazie skyru, aby zwiększyć ilość białka, dzięki czemu danie będzie bardziej sycące.
Placuszki fajnie sprawdzą się jako dodatek do ryby lub mięsa.


Spróbuj innych przepisów na placki:


Nie zapomnij pochwalić się, kiedy będziesz gotować z moich przepisów. Wstaw zdjęcie na Instagram i oznacz mnie, aby mogła Cię znaleźć. Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami i przepisami to koniecznie obserwuj mnie na Insta.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉