Focaccia z mąką pełnoziarnistą

Ile włoskich regionów tyle odmian focacci. Dla mnie to jeden z ulubionych pomysłów na imprezową przekąskę. Mimo mojej wielkiej miłości do focacci, nie jest to danie najmniej kaloryczne, jednak na 100% jest zdrowsze niż chipsy lub paluszki. Ja zwykle robię wersję z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W ten sposób przemycam trochę więcej składników mineralnych, a przy tym obniżam ładunek glikemiczny. 

Focaccia z mąką pełnoziarnistą- składniki na 4 porcje

  • mąka pszenna 300 g
  • mąka owsiana (może być też żytnia lub inna pełnoziarnista) 200g
  • drożdże świeże 30 g*
  • woda 300 ml
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g zielonych oliwek (mogą być też czarne)
  • 2 ząbki czosnku
  • grubo mielona sól (opcjonalnie)

Focaccia z mąką pełnoziarnistą- KROK PO KROKU

  1. Przygotuj zaczyn – drożdże przełóż do miski, zalej 100 ml letniej wody, dodaj łyżkę mąki pszennej i cukier. Wymieszaj do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do zaczynu dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę owsianą**, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżki oliwy z oliwek i 200 ml letniej wody.
  3. Wyrób ciasto tak, aby było gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto klei się do dłoni dodaj jeszcze trochę mąki owsianej.
  4. Dużą blaszkę do pieczenia wysmaruj 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
  5. Ciasto przełóż na blaszkę i za pomocą palców rozprowadź na całej powierzchni.
  6. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
  7. Oliwki wciśnij w ciasto,tak samo powciskaj połówki pomidorków razem z czosnkiem. Ja robię tak, że na ciasto daję plasterek czosnku, a na to połówkę pomidorka, przekrojeniem do dołu. W ten sposób mam pewność, że czosnek się nie przypali. Jak wiadomo spalony czosnek do najsmaczniejszych nie należy.
  8. Focaccię przykryj ściereczką i pozostaw na minimum 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  9. Gdy focaccia już wyrosła w kubeczku przygotuj solankę. Rozpuść 1/2 łyżeczki soli w 100 ml wody. Do solanki dodaj łyżkę oliwy, zamieszaj, a następnie wylej na focaccie, rozsmaruj pędzelkiem.
  10. Piecz w 220 stopniach (opcja góra-dół) przez 30 minut. Gdy focaccia ma ładny złoty kolor jest gotowa do jedzenia.

Focaccia to jedno z prostszych dań, jednak…

Moim zdaniem focaccia należy do jednych z prostszych i szybszych dań kuchni włoskiej. Jedyne co można w niej zepsuć to zaczyn. Dlatego nigdy do drożdży nie dawaj gorącej wody! optymalna temperatura to 30-40 stopni.

*Świeże drożdże możesz zastąpić suszonymi. Jednak ja od pewnego czasu używam tylko drożdży piekarskich. Kupisz je w niektórych piekarniach lub zamówisz przez internet. Wypieki na nich wychodzą o niebo lepsze niż na drożdżach suszonych lub “zwykłych” dostępnych w każdym sklepie spożywczym.

** Jeśli masz na tyle cierpliwości to mąkę owsianą też możesz przesiać przez sitko. Jak najbardziej jest to możliwe, tylko czasochłonne. Jednak nie jest to konieczne. Najważniejsze, żeby mąka pszenna była przesiana.

Z czym jeść focaccię?

Focaccię podaje się z dobrej jakości oliwą z oliwek. Możesz użyć jej jako zamiennik chleba i zrobić kanapki.

Zamiast pomidorków koktajlowych i oliwek możesz użyć rozmarynu, papryki, dobrego sera. Tak naprawdę ogranicza cię tylko to co masz w lodówce. Ciasto na focaccię jest na tyle neutralne w smaku, że ze wszystkim będzie doskonale smakować.

Wartość odżywcza jednej porcji focacci z mąką pełnoziarnistą

  • 509 kcal
  • 13,4 g białka
  • 9,1 g tłuszczu
  • 88,9 g węglowodanów
Focaccia z mąką pełnoziarnistą
Focaccia z mąką pełnoziarnistą
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉

One thought on “Focaccia z mąką pełnoziarnistą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial