BLOG, Zdrowe odżywianie

Dynia w diecie+ przepis na dyniowe placuszki.

Wartości odżywcze dyni

Jeszcze kilka lat temu dynia była zapomnianym warzywem na polskich stołach. Głównie kojarzyliśmy ją z amerykańskimi filmami o Halloween gdzie występowała głównie w formie ozdób przed domem. Jednak dynia wraca na nasze stoły, zwłaszcza jeśli porównamy statystyki. W Polsce w 2017 roku wyhodowano 45 tys. ton, a w 2018 już 70 tys. ton.

Zresztą wcale nie trzeba bawić się w statystykę, wystarczyć zwrócić uwagę, że w sklepach dostępnych jest coraz więcej odmian dyni, a zakup jej poza sezonem nie stanowi większego problemu. To jasny sygnał, że popularność tego warzywa coraz bardziej rośnie.

Wartości odżywcze dyni

Dynia jest niskokaloryczna, w 100 g jest tylko 23 kcal. Jednak pamiętaj, że kaloryczność dyni zależy w głównej mierze do tego, którą jej część zjadamy. Miąższ jest niskokaloryczny, czego nie można już powiedzieć o pestkach (559 kcal/100 g). Mimo, że pestki są wysokokaloryczne nie należy ich wykluczać z diety. To dlatego, że są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w naszej diecie są zwykle niedoborowe.

Witamina A– to właśnie beta-karoten odpowiada za pomarańczowy miąższ dyni. Witamina A odgrywa główną rolę w procesie widzenia. Odpowiada za ładny wygląd skóry, ponieważ bierze udział w procesach regeneracji i wytwarzania komórek budujących naskórek. 

Witamina B1 (tiamina)- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Przyspiesza regenerację mięśni i ogranicza ilość kwasu mlekowego powstającego w trakcie ich pracy co jest szczególnie ważne u osób, które wykonują ciężkie treningi, pomaga zapobiegać tzw. zakwasom. Odgrywa istotną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych i uczestniczy w magazynowaniu glikogenu wątrobowego, czyli energetycznej rezerwy, która jest wykorzystywana w ostateczności.

Potas – ilość potasu w dyni zbliżona jest do tej w pomidorach. Potas razem z sodem i chlorem odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej w organizmie. Pierwiastek ten umożliwia prawidłową pracę układu nerwowego, reguluje częstotliwość uderzeń serca.

Związki odżywcze, które znajdują się w dyni mają właściwości kardioprotekcyjne. Mogą przyczyniać się do obniżenia cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego krwi (głównie pestki i olej z pestek dyni). Dodatkowo wyciąg z dyni może w przyszłości stać się doustnym lekiem dla diabetyków. Chiro Inozytol zawarty w owocach dyni figolistnej, bierze udział w wewnątrzkomórkowym działaniu insuliny. Dzięki temu może powodować obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Produkty, które pasują do dyni

Odmiany dyni

Wprawdzie niektóre dynie mogą ważyć więcej niż Fiat 126p, bo ubiegłoroczna polska rekordzistka ważyła 870 kg. To okazy do 2,5 kg są najsmaczniejsze. Dynie najlepiej zbierać od września do listopada, jednak przechowywane w suchym i chłodnym pomieszczaniu mogą leżeć do grudnia, a przy tym nie stracić walorów smakowych. Wprawdzie dynia występuje w kilkudziesięciu odmianach to w sklepach można spotkać tylko 3 jej odmiany:

  • dynia zwyczajna– zwykle o intensywnej pomarańczowej skórce, ale można też spotkać takie z zieloną lub żółtą. Miąższ jest włóknisty i wymaga obrania z twardej skórki. Dynia zwyczajna jest chyba najbardziej uniwersalna i pasuje do większości dań.
  • dynia piżmowa– ma charakterystyczny gruszkowaty kształt, a jej skórka nie ma tak intensywnego koloru jak innych gatunków. Zwykle nie ma też problemu, żeby kupić ją w sklepach przez większość roku. Dynia piżmowa ma jedwabisty miąższ i jest słodsza od zwyczajnej, dlatego dobrze sprawdzi się w słodkich daniach.
  • dynia hokkaido– to jedna z mniejszych gatunków dyni. Owoce ważą od 1-2 kg, ma twardą skórę, jednak nie trzeba jej obierać (no, chyba że Ci przeszkadza). Dobrze sprawdzi się w daniach, w których chcesz żeby dynia zachowała swój kształt i się nie rozleciała.

Jeśli chcesz spróbować innej odmiany dyni to warto poszukaj dyniowej farmy w swojej okolicy. Więcej informacji o tym jaka dynia pasuje do czego przeczytasz tutaj.

Z jakimi przyprawami łączyć dynię

  • dynia i cynamon- dzięki czemu dynia nabierze słodszego smaku.
  • dynia i gałka muszkatołowa- dynia nie należy do najbardziej wyrazistych w smaku warzyw na świecie. Dlatego z pomocą przychodzi gałka muszkatołowa, której smaku nie można odmówić. Sprawdzi się w dyniowych plackach. Pamiętaj, żeby używać jej ostrożnie, bo zbyt duża ilość tej przyprawy skutecznie może zabić smak całej potrawy.
  • dynia i imbir- co tu dużo pisać to połączenie tak samo dobre jak szarlotka i lody waniliowe.
  • dynia i rozmaryn- jeśli upieczesz je razem uzyskasz intensywny i słodki smak, który nie potrzebuje już żadnych dodatkowych przypraw.

Z jakimi produktami łączyć dynię

  • Dynia i jabłka- to połączenie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju musach, dżemach czy z dodatkiem chilli.
  • Dynia i kozie sery- zwłaszcza dynia piżmowa o słodkim smaku sprawdzi się super w tym zestawieniu. W końcu kto nie lubi słodko-słonych połączeń smakowych?
  • Dynia i migdały- świetnie sprawdzi się w jesiennych owsiankach, budyniu orkiszowym. Dla podkreślenia smaku możesz dodać do niej odrobinę kwaśnego jabłka.
  • Dynia i sery pleśniowe, zwłaszcza te o intensywnym smaku (np: gorgonzola).

Dynia bardzo dobrze pasuje też do mleczka kokosowego, pietruszki czy chilli.

Przepis na dyniowe placuszki

Składniki na 2 porcje (około 10-12 placków)

  • dynia (najlepiej piżmowa, ale zwykła też może być)- 750 g
  • korzeń imbiru- ok. 2 cm kawałek 
  • jajka- 2 sztuki
  • mąka owsiana- 3 łyżki (30 g)
  • cynamon- 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy- 2 łyżki (20 g)
  • syrop klonowy- 1 łyżka (10 g)
  • szczypta soli

Dynię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Imbir zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i smaż na patelni bez użycia tłuszczu na złoty kolor.

Wartość odżywcza: 404 kcal, B: 15 g, T: 18 g, W: 38 g

Placki dyniowe

Do placuszków dyniowych możesz przygotować słodki twarożek z gruszką. Wystarczy, że wymieszasz twaróg z jogurtem, odrobiną miodu (lub syropu klonowego) i gruszką pokrojoną w drobną kostkę. Opcjonalnie możesz dodać do serka skórkę startą z cytryny i prażone na patelni, posiekane orzechy włoskie.

Spróbuj też cukiniowych placków z fetą.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉