BLOG, Przepisy

Domowe pieguski. Przepis w wersji klasycznej i wege.

Każdy przynajmniej raz w życiu jadł ciastka pieguski. Te klasyczne mają koszmarny skład, od tony cukry po olej palmowy, który jest szkodliwy nie tylko dla na naszego organizmu, ale i planety. Do zdrowego produktu bardzo im daleko.
O ile zjedzenie kilku, raz na jakiś czas nie spowoduje u Ciebie od razu cukrzycy, to zjadanie paczki dziennie nie należy do najzdrowszych nawyków. 
Dlatego powstał ten przepis, na domową wersję piegusków w wydaniu klasycznym i wegańskim.

Domowe pieguski (wersja klasyczna):

  • mąka orkiszowa 9 i 1/2 łyżki (140 g)
  • rodzynki prawie 7 łyżek (100 g)
  • płatki owsiane (najlepiej górskie) 10 łyżek (100 g)
  • masło mniejsza połowa (wiem, wiem połowy zawsze są równe) kostki (80 g)
  • ksylitol 10 łyżeczek (70 g)
  • jajko 1 szt
  • czekolada gorzka 1/2 tabliczki (50 g)
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Czekoladę posiekaj. Jajko zmiksuj do podwojenia objętości. Dodaj ksylitol, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj pozostałe składniki- mąkę, płatki, masło, czekoladę i rodzynki. Zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z ciasta uformuj kulki, następnie delikatnie je zgnieć (ciastka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm). Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół).

Domowe pieguski (przepis na wersję wegetariańską):

  • mąka orkiszowa 9 i 1/2 łyżki (140 g)
  • rodzynki prawie 7 łyżek (100 g)
  • płatki owsiane (najlepiej górskie) 10 łyżek (100 g)
  • olej kokosowy 4 łyżki (80 g)
  • ksylitol 10 łyżeczek (70 g)
  • banan 1 szt (120 g)
  • czekolada gorzka 1/2 tabliczki (50 g)
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Olej kokosowy rozpuść w garnuszku, dodaj ksylitol i zmiksuj do połączenia się składników. Banana rozgnieć widelcem. Czekoladę posiekaj. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Z ciasta uformuj kulki, następnie delikatnie je zgnieć (ciastka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm). Piecz przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół).
Zamiast rodzynek możesz użyć dowolnych suszonych owoców lub orzechów. Ja bardzo często robię przegląd szafek i wykorzystuję wszystkie resztki bakalii, które w nich zalegają.

Przepis na pieguski sprawdzi się nie tylko wtedy gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale również jako pomysł na słodkie drugie śniadanie. Wszystko dzięki temu, że w ciastkach zostały użyte produkty pełnoziarniste co znacząco wpływa na indeks glikemiczny. Wystarczy, że w śniadaniówkę do pracy spakujesz pieguski, jogurt naturalny lub Skyr, ulubiony owoc i pożywne drugie śniadanie jest gotowe!
Jeśli szukasz innych pomysłów na słodycze do pracy to zobacz przepis na owsiane batoniki.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉