Przepisy

Dietetyczne batoniki bounty

Batoniki bounty to prawdziwa gratka dla fanów połączenia kokosa z czekoladą, a te z zrobione z tego przepisu są dietetyczne i odchudzane ze sporej ilości kalorii. Jeśli to twój smak, a bounty to jeden z twoich ulubionych batonów to zakochasz się w tym przepisie. Nie zniechęcaj się długim opisem przygotowania, całość można wykonać w 15 minut.

Domowe słodycze są super alternatywą do tych sklepowych. Jednak zanim zaczniesz je jeść bez opamiętania pamiętaj o kilku faktach na ich temat.

Fakt numer 1– domowe słodycze nadal mają kalorie. To, że zostały przygotowane przez ciebie samodzielnie nie sprawia, że w magiczny sposób mają 0 kcal. Niektóre mają ich całkiem sporo, dlatego nie jedz ich bez opamiętania. O sposobach na ograniczenie ilości słodyczy w diecie pisałam tutaj.

Fakt numer 2– są dużo lepszym wyborem. Nawet jeśli są wysokokaloryczne to mają dużo więcej wartości odżywczych niż te sklepowe.

Fakt numer 3– pamiętaj, że słodycze to dodatek do diety, a nie jej podstawa. Choćby były niewiadomo jak pyszne.

Wróćmy do przepisu…

Składniki na dietetyczne batony bounty:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 250 g serka ricotta
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru

Przygotuj średniej wielkości pudełko na lunchboxa lub małą foremkę do pieczenia ciasta. Ja użyłam pudełka o wymiarach 10×15 cm. Przygotuj spory kawałek folii aluminiowej i wyłóż nim dno i boki pudełka. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wylej połowę do pudełka i rozprowadź po dnie. Włóż pudełko do lodówki, żeby czekolada szybko zastygła. W garnku rozpuść masło z cukrem pudrem, dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj. Jeśli zrobiły ci się grudki, możesz użyć blendera. Następnie dodaj wiórki i połącz ze sobą składniki. Wyłóż masę na zastygniętą czekoladę. Dokładnie ją ubij za pomocą łyżki, tak aby była zwarta. Wylej resztę czekolady i rozprowadź po masie. Włóż bounty do lodówki na minimum 1 godzinę, aż do zastygnięcia.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉