Czekoladowe ciasto z cukinią

To chyba najlepsze czekoladowe ciasto na świecie!

Gdy kilka lat temu piekłam je po raz pierwszy, to uważałam, że jest to całkiem zdrowy przepis. W końcu ma w sobie cukinię, gorzką czekoladę więc co może być w nim niezdrowego. Co z tego, że w pierwotnym przepisie krem czekoladowym był z wysokokalorycznego serka mascarpone. Najważniejsze, że było warzywo!

Kilka lat minęło, a ja w sumie zapomniałam o tym przepisie. Aż do wczoraj… Zrobiłam je ponownie, ale tym razem w zdrowszej wersji. Zamiast mascarpone jest ricotta. Tylko jedna tabliczka czekolady, a nie trzy. Zamiast cukru dodałam ksylitol.

Okazało się, że ciasto wogóle nie straciło na smaku, za to na pewno jest odchudzone ze sporej ilości kalorii.

Czy jest to idealne fit ciasto? Nie, na pewno znajdą się przepisy na mniej kaloryczne ciasta. Ja jednak wychodzę z założenia, że wolę zjeść coś co faktycznie mi smakuje, niż męczyć się jedząc fit ciastko bez smaku.

Nawet jeśli się odchudzasz to możesz od czasu do czasu zjeść coś co nie jest posiłkiem idealnym. Dużo łatwiej jest utrzymać dietę gdy raz na jakiś czas zjesz to na co akurat masz ochotę.

Potrzebujesz:

  • 400 g cukini
  • 3 jajka
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczką sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Cukinię zetrzyj na tarce i posyp niewielką ilością soli tak aby puściła wodę. Jajka wbij do miski i ubijaj do momentu aż  zwiększą swoją objętość. Dodaj ksylitol i mieszaj aż składniki się połączą. Następnie cienkim strumieniem wlej olej. Wsyp suche składniki i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Na tym etapie masa może być bardzo sucha, ale nie przejmuj się tym. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz ciasto przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Składniki na krem:

  • 500 g ricotty
  • 100 g gorzkie czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszać z ricottą i cukrem pudrem.

Gdy ciasto już ostygnie przekrój je na dwie połówki. Na jedną wyłóż 3/4 masy, przykryj drugą połową. Pozostałą częścią kremu posmaruj wierzch ciasta.

Ciasto możesz posypać startą czekoladą lub ozdobić świeżymi owocami np: malinami lub truskawkami.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial