BLOG, Przepisy

Niskokaloryczne ciasto marchewkowe.

Niskokaloryczne ciasto marchewkowe.

Insulinooporność wcale nie oznacza, że musisz rezygność ze wszystkich słodkości. Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych jesiennych przepisów. W końcu, połączenie cynamonu z orzechami smakuje najlepiej w towarzystwie kubka kawy i typowo jesiennej pogody.
Znakomicie sprawdzi się u osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Wszystko dzięki temu, że w przepisie został użyty ksylitol zamiast cukru, a dodatkowo mąka orkiszowa zastąpiła pszenną.

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 180 g marchewki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 100 g ksylitolu
  • 20 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę, aby się namoczyły. Orzechy drobno posiekaj. Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajka wbij do miski i ubijaj do momentu aż podwoją swoją objętość. Powoli dodawaj ksylitol i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie wlej cienkim strumykiem oliwę z oliwek, następnie dodaj mąkę. Gdy wszystkie składniki utworzą jednolitą masę dodaj marchewkę, rodzynki i orzechy. Wymieszaj.

Blaszkę o wymiarach 20×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj i piecz w 170 stopniach przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krem z ricotty:

  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • orzechy pekan

Ricottę wymieszaj z syropem klonowym. Gdy ciasto ostygnie, rozsmaruj krem na wierzchu i połóż na każdy kawałek orzech pekan (ja zawsze kroję to ciasto na 16 kawałków).

Wartość odżywcza 1 porcji:

W wersji z kremem znajdziesz:

  • 169 kcal
  • Białko 4 g
  • Tłuszcz 12 g
  • Węglowodany 14,5 g

Wersja bez kremu to:

  • 122 kcal
  • Białko 2,5 g
  • Tłuszcz 8 g
  • Węglowodany 13 g

Wskazówki

Niskokaloryczne ciasta marchewkowe insulinooporność
  • Możesz do ciasta użyć dowolnych orzechów, zamiast włoskich. Ja często robię przegląd szafek i po prostu siekam wszystkie orzechy, których niewiele jest już w opakowaniu, a zajmują tylko miejsce.
  • Zamiast kremu z ricotty możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub inuliną co obniży jego kaloryczność. Jeśli jeszcze bardziej chcesz odchudzić ciasto pomiń orzechy, które dodaje się do ciasta.
  • Orzechy pekan możesz zamienić na prażone migdały lub posypać ciasto mąką arachidową, czyli drobno zmielonymi orzeszkami arachidowymi.

Na blogu znajdziesz też przepis na czekoladowe ciasto z cukinią.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉