Dietetyczne ciasto marchewkowe

Insulinooporność wcale nie oznacza, że musisz rezygność ze wszystkich słodkości. Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych jesiennych przepisów. W końcu, połączenie cynamonu z orzechami smakuje najlepiej w towarzystwie kubka kawy i typowo jesiennej pogody.
Znakomicie sprawdzi się u osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Wszystko dzięki temu, że w przepisie został użyty ksylitol zamiast cukru, a dodatkowo mąka orkiszowa zastąpiła pszenną.
Składniki na dietetyczne ciasto marchewkowe
- 180 g marchewki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 ml oliwy z oliwek
- 100 g ksylitolu
- 20 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę, aby się namoczyły. Orzechy drobno posiekaj. Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajka wbij do miski i ubijaj do momentu aż podwoją swoją objętość. Powoli dodawaj ksylitol i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie wlej cienkim strumykiem oliwę z oliwek, następnie dodaj mąkę. Gdy wszystkie składniki utworzą jednolitą masę dodaj marchewkę, rodzynki i orzechy. Wymieszaj.
Blaszkę o wymiarach 20×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj i piecz w 170 stopniach przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Krem z ricotty
- 250 g ricotty
- 2 łyżki syropu klonowego
- orzechy pekan
Ricottę wymieszaj z syropem klonowym. Gdy ciasto ostygnie, rozsmaruj krem na wierzchu i połóż na każdy kawałek orzech pekan (ja zawsze kroję to ciasto na 16 kawałków).
Wartość odżywcza 1 porcji
W wersji z kremem znajdziesz:
- 169 kcal
- Białko 4 g
- Tłuszcz 12 g
- Węglowodany 14,5 g
Wersja bez kremu to:
- 122 kcal
- Białko 2,5 g
- Tłuszcz 8 g
- Węglowodany 13 g
Wskazówki

- Możesz do ciasta użyć dowolnych orzechów, zamiast włoskich. Ja często robię przegląd szafek i po prostu siekam wszystkie orzechy, których niewiele jest już w opakowaniu, a zajmują tylko miejsce.
- Zamiast kremu z ricotty możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub inuliną co obniży jego kaloryczność. Jeśli jeszcze bardziej chcesz odchudzić ciasto pomiń orzechy, które dodaje się do ciasta.
- Orzechy pekan możesz zamienić na prażone migdały lub posypać ciasto mąką arachidową, czyli drobno zmielonymi orzeszkami arachidowymi.
Na blogu znajdziesz też przepis na czekoladowe ciasto z cukinią.
Nie zapomnij pochwalić się, kiedy będziesz gotować z moich przepisów. Wstaw zdjęcie na Instagram i oznacz mnie, aby mogła Cię znaleźć. Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi artykułami i przepisami to koniecznie obserwuj mnie na Insta.
