BLOG, Przepisy

Ciasto marchewkowe

Niskokaloryczne ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe to jeden z typowych jesiennych smaków. W końcu, połączenie cynamonu z orzechami smakuje najlepiej w towarzystwie kubka kawy i typowo jesiennej pogody. 

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 180 g marchewki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 100 g ksylitolu
  • 20 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę, aby się namoczyły. Orzechy drobno posiekaj. Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajka wbij do miski i ubijaj do momentu aż podwoją swoją objętość. Powoli dodawaj ksylitol i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie wlej cienkim strumykiem oliwę z oliwek, następnie dodaj mąkę. Gdy wszystkie składniki utworzą jednolitą masę dodaj marchewkę, rodzynki i orzechy. Wymieszaj.

Blaszkę o wymiarach 20×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj i piecz w 170 stopniach przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krem z ricotty:

  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • orzechy pekan

Ricottę wymieszaj z syropem klonowym. Gdy ciasto ostygnie, rozsmaruj krem na wierzchu i połóż na każdy kawałek orzech pekan ( ja zawsze kroję to ciasto na 16 kawałków).

Wartość odżywcza 1 porcji:

W wersji z kremem znajdziesz:

  • 169 kcal
  • Białko 4 g
  • Tłuszcz 12 g
  • Węglowodany 14,5 g

Wersja bez kremu to:

  • 122 kcal
  • Białko 2,5 g
  • Tłuszcz 8 g
  • Węglowodany 13 g

Wskazówki

Ciasto marchewkowe.

Możesz do ciasta użyć dowolnych orzechów, zamiast włoskich. Ja często robię przegląd szafek i po prostu siekam wszystkie orzechy, których niewiele jest już w opakowaniu, a zajmują tylko miejsce.

Zamiast kremu z ricotty możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub inuliną co obniży jego kaloryczność. Jeśli jeszcze bardziej chcesz odchudzić ciasto pomiń orzechy, które dodaje się do ciasta.

Orzechy pekan możesz zamienić na prażone migdały lub posypać ciasto mąką arachidową, czyli drobno zmielonymi orzeszkami arachidowymi.

Na blogu znajdziesz też przepis na czekoladowe ciasto z cukinią.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉