Burgery z meksykańskim charakterem

Burgery z kotletem z batata to smaczny pomysł na obiad. Możesz zrobić wszystko od początku do końca samodzielnie- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Świat się też nie zawali jeśli kupisz pełnoziarnistą bułkę w piekarni i przygotujesz tylko kotlety.

Kotlety z batata z tego przepisu sprawdzą się nie tylko do burgera, ale na każdy posiłek. Wystarczy ugotować kaszę, zrobić surówkę i obiad gotowy. Lub po prostu włożyć kotleta w kanapkę do pracy.

HAMBURGERY Z KOTLETETM Z BATATA

Składniki na bułki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • nasiona sezamu

Sposób przygotowania: do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier i łyżkę mąki. Zagrzać na małym ogniu, aż masło się roztopi. Dodać drożdże i dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą (uwaga:jeśli mleko będzie za ciepłe, drożdże umrą i z pulchnych bułeczek nic nie wyjdzie!!!). Powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, jajko i zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i jeszcze chwilę wyrabiać na blacie podsypanym mąką. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 równych kulek (po ok. 150 g). Następnie ułożyć na blasze, spłaszczyć delikatnie dłonią i przykryć ściereczką na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować nim bułki, a następnie posypać sezamem. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

Składniki na kotlety:
  • 200 g batata
  • 250 g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 30 g mąki orkiszowej (lub innej)
  • 1 ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Sposób przygotowania: batata obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do blendera wrzuć ciecierzycę, cebulę, czosnek, olej, sos sojowy, ocet balsamiczny i przyprawy, a następnie zmiksuj wszystko na gładka masę. Dodaj batata, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenie. Uformuj 6 kotletów  grubości ok. 0,5 cm. Piecz w 210 stopniach przez 15 minut w opcji góra-dół, a kolejne 15 minut na termoobiegu.

Składniki na guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka plasterków czerwonej cebuli
  • łyżka soku z limonki
  • 1/2 papryczki pepperoni*
  • kilkanaście listków świeżej kolendry
  • szczypta soli

Awokado obierz i rozgnieć widelcem na papkę (możesz też zmiksować awokado za pomocą blendera). Czerwoną cebulę obierz. Posiekaj razem z papryczką. Dodaj do awokado razem z sokiem z limonki, kolendrą i solą. Wymieszaj wszystko ze sobą.

* ilość papryczki pepperoni w zależności od tego czy lubisz dania o łagodnym lub ostrym smaku.

Sos:
  • 1/2 opakowania serka Skyr (może być też jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny)
  • 2 łyżeczki ketchupy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Dodatki:
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • sałata lodowa lub rukola

Warzywa pokrój w plasterki. Bułkę przekrój na pół. Dolną część posmaruj sosem i połóż świeże warzywa. Dodaj kotlet z batata, guacamole i przykryj górą częścią bułki.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial