Burgery z batata

Burgery z kotletem z batata to smaczny pomysł na obiad. Możesz zrobić wszystko od początku do końca samodzielnie- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Świat się też nie zawali jeśli kupisz pełnoziarnistą bułkę w piekarni i przygotujesz tylko kotlety.
Kotlety z batata z tego przepisu sprawdzą się nie tylko do burgera, ale na każdy posiłek. Wystarczy ugotować kaszę, zrobić surówkę i obiad gotowy. Lub po prostu włożyć kotleta w kanapkę do pracy.
BURGERY Z KOTLETETM Z BATATA
Składniki na bułki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 300 ml mleka (+odrobina do wymieszania z żółtkiem)
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- nasiona sezamu
Sposób przygotowania: do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier i łyżkę mąki. Zagrzać na małym ogniu, aż masło się roztopi. Następnie dodać drożdże i dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą (uwaga:jeśli mleko będzie za ciepłe, drożdże umrą i z pulchnych bułeczek nic nie wyjdzie!!!). Powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, jajko i zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i jeszcze chwilę wyrabiać na blacie podsypanym mąką. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 równych kulek (po ok. 150 g). Następnie ułożyć na blasze, spłaszczyć delikatnie dłonią i przykryć ściereczką na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować nim bułki, a następnie posypać sezamem. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Składniki na kotlety:
- 200 g batata
- 250 g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 30 g mąki orkiszowej (lub innej)
- 1 ząbek czosnku
- mała cebula
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki kuminu
Sposób przygotowania: batata obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do blendera wrzuć ciecierzycę, cebulę, czosnek, olej, sos sojowy, ocet balsamiczny i przyprawy, a następnie zmiksuj wszystko na gładka masę. Dodaj batata, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenie. Uformuj 6 kotletów grubości ok. 0,5 cm. Piecz w 210 stopniach przez 15 minut w opcji góra-dół, a kolejne 15 minut na termoobiegu.
Składniki na guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- kilka plasterków czerwonej cebuli
- łyżka soku z limonki
- 1/2 papryczki pepperoni*
- kilkanaście listków świeżej kolendry
- szczypta soli
Awokado obierz i rozgnieć widelcem na papkę (możesz też zmiksować awokado za pomocą blendera). Czerwoną cebulę obierz. Posiekaj razem z papryczką. Dodaj do awokado razem z sokiem z limonki, kolendrą i solą. Wymieszaj wszystko ze sobą.
* ilość papryczki pepperoni w zależności od tego czy lubisz dania o łagodnym lub ostrym smaku.
Sos:
- 1/2 opakowania serka Skyr (może być też jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny)
- 2 łyżeczki ketchupy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Dodatki:
- pomidor
- czerwona cebula
- sałata lodowa lub rukola
Warzywa pokrój w plasterki. Bułkę przekrój na pół. Dolną część posmaruj sosem i połóż świeże warzywa. Dodaj kotlet z batata, guacamole i przykryj górą częścią bułki. Jeśli lubisz bezmięsną wersję burgerów to polecam Ci pomysł na burgera z buraczanym kotletem.
