Burger z buraka

Te burgery powstały całkiem przez przypadek. Po prostu jedna z osób, które ze mną współpracują chciała, żeby burger z buraka znalazł się w jej diecie. Z racji tego, że wychodzę z założenie, że nawet na diecie odchudzającej można jeść wszystko, tylko w rozsądnych ilościach to zaczęłam opracowywać przepis. W ten sposób po dwóch dniach testów i zjedzeniu kilku wersji powstał on- BURGER Z BURAKA z kozim serem i sosem miodowo-musztardowym.
Składniki na kotlety z buraka:
Składniki na około 5 dużych kotletów (wielkości dłoni).
- burak 120 g
- kasza jaglana 75 g
- cebula 50 g
- orzechy włoskie 40 g
- nasiona sezamu 30 g
- chrzan 30 g
- nasiona słonecznika 30 g
- mąka owsiana 30 g
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- olej rzepakowy 20 g
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Surowego buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Sezam i słonecznik upraż na złoty kolor. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek, orzechy włoskie i pietruszkę drobno posiekaj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni (opcja góra- dół). Z masy uformuj 5 kotletów o grubości około 1,5 cm. Piecz przez 25-30 minut.
*Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej chrupiące możesz na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg.
Składniki na sos musztardowo- miodowy:
- Skyr 2 łyżki
- Miód 1 łyżka
- Musztarda 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej pikantny możesz użyć musztardy Dijon lub dodać odrobinę chilli.
Dodatki:
- 5 bułek pełnoziarnistych* (lub więcej ,w zależności ile zrobiłaś kotletów)
- pomidor
- roszponka
- czerwona cebula
- ser kozi
- kiełki rzodkiewki
Bułki przekrój na pół, posmaruj sosem i połóż po plasterku koziego sera. Następnie podgrzej bułki w piekarniku, aż staną się ciepłe, a ser się roztopi. Kotleta połóż na ser, następnie pokrojonego w plastry pomidora, posiekaną cebulę, kiełki rzodkiewki, roszponkę i przykryj całość górną częścią bułki.
*Możesz upiec maślane bułki w domu (ja zawsze korzystam z tego przepisu) lub kupić takie z dobrym składem.

Wskazówki
Jeśli nie lubisz koziego sera możesz zastąpić go mozzarellą. Burger z buraka dobrze smakuje z klasycznym sosem czosnkowym.
Na blogu jest też przepis na burgera z meksykańskim charakterem.