Burger z buraka

Te burgery powstały całkiem przez przypadek. Po prostu jedna z osób, które ze mną współpracują chciała, żeby burger z buraka znalazł się w jej diecie. Z racji tego, że wychodzę z założenie, że nawet na diecie odchudzającej można jeść wszystko, tylko w rozsądnych ilościach to zaczęłam opracowywać przepis. W ten sposób po dwóch dniach testów i zjedzeniu kilku wersji powstał on- BURGER Z BURAKA z kozim serem i sosem miodowo-musztardowym.

Składniki na kotlety z buraka:

Składniki na około 5 dużych kotletów (wielkości dłoni).

  • burak 120 g
  • kasza jaglana 75 g
  • cebula 50 g
  • orzechy włoskie 40 g
  • nasiona sezamu 30 g
  • chrzan 30 g
  • nasiona słonecznika 30 g
  • mąka owsiana 30 g
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • olej rzepakowy 20 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Surowego buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Sezam i słonecznik upraż na złoty kolor. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek, orzechy włoskie i pietruszkę drobno posiekaj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni (opcja góra- dół). Z masy uformuj 5 kotletów o grubości około 1,5 cm. Piecz przez 25-30 minut.

*Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej chrupiące możesz na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg.

Składniki na sos musztardowo- miodowy:

  • Skyr 2 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Musztarda 1 łyżka
Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Jeśli chcesz, żeby sos był bardziej pikantny możesz użyć musztardy Dijon lub dodać odrobinę chilli.

Dodatki:

  • 5 bułek pełnoziarnistych* (lub więcej ,w zależności ile zrobiłaś kotletów)
  • pomidor
  • roszponka
  • czerwona cebula
  • ser kozi
  • kiełki rzodkiewki

Bułki przekrój na pół, posmaruj sosem i połóż po plasterku koziego sera. Następnie podgrzej bułki w piekarniku, aż staną się ciepłe, a ser się roztopi. Kotleta połóż na ser, następnie pokrojonego w plastry pomidora, posiekaną cebulę, kiełki rzodkiewki, roszponkę i przykryj całość górną częścią bułki.

*Możesz upiec maślane bułki w domu (ja zawsze korzystam z tego przepisu) lub kupić takie z dobrym składem.

Burger z buraka z kozim serem i sosem miodowo-musztardowym.
Burger z buraka z kozim serem i sosem miodowo-musztardowym.

Wskazówki

Jeśli nie lubisz koziego sera możesz zastąpić go mozzarellą. Burger z buraka dobrze smakuje z klasycznym sosem czosnkowym.

Na blogu jest też przepis na burgera z meksykańskim charakterem.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial