Blondie z ciecierzycy

Blondie z ciecierzycy robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Jeśli lubisz ciasta w stylu brownie, czyli ciężkie, wilgotne i bardziej przypominające zakalca niż ciasto, które udało się zrobić, to ten przepis jest dla Ciebie.

To właśnie ciecierzyca jest moim ulubionym warzywem strączkowym. Przynajmniej ostatnio. Jej delikatny smak pasuje do dań na słodko i wytrawnie, wszystko jest kwestią przypraw, których użyjesz. Jest dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza. W połączeniu ze zbożami dostarcza pełnego zestawu aminokwasów.

Ciasto z tego przepisu idealnie sprawdzi się na imprezę, na której wiesz, że będą weganie lub goście z alergiami. Nie znajdziesz w nim jajek, glutenu, ani laktozy. Jednym słowem ciasto idealne.

Potrzebujesz:

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej (dokładnie wypłukanej z zalewy)
  • 3 łyżki masła orzechowego (lub innego ulubionego)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki ksylitolu (lub cukru, miody czy syropu klonowego)
  • 2 banany
  • 6 kostek posiekanej gorzkiej czekolady
  • garść suszonej żurawiny

Wszystkie składniki oprócz czekolady i żurawiny zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj czekoladę, żurawinę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Blachę do pieczenie 20×15 wyłóż papierem (możesz użyć tortownicy), przelej ciasto i dokładnie je rozprowadź po dnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial