Przepisy

Owsiane batony. Pomysł na przekąskę.

batony owsiane

Ostatnio pisałam o żywieniu około treningowym, a dzisiaj mam dla Ciebie banalnie prosty przepis na batony owsiane. Idealnie sprawdzą się jako mała przekąska chwilę przed treningiem lub coś słodkiego do kawy. Poza tym ostatnio zrobiłam szybki przegląd fit-zdrowych-dietetycznych batonów na sklepowych półkach i czytając ich skład złapałam się za głowę! Oczywiście można znaleźć batony z super składem, ale nie oszukujmy się , większość z nich jest stosunkowo droga. Na szczęście zrobienie domowych batonów nie wymaga ani jakiś super umiejętności kulinarnych, ani wyszukanych produktów za “milion monet”.

Składniki batony owsiane:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 30 g suszonej żurawiny 
  • 35 g wiórków kokosowych
  • 30 g rodzynek
  • 30 g nasion sezamu
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g miodu
  • 50 g oleju rzepakowego 

Wykonanie:

W garnku rozpuść miód, banany zblenduj na gładką masę. Do miodu dodaj olej i banany, wymieszaj. Żurawinę i rodzynki drobno posiekaj. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, wyrównaj i mocno dociśnij dłonią i przykryj kawałkiem papieru do pieczenia. Piecz w 160 stopniach przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut do przestudzeniu. Wyjmij z foremki i ostrożnie pokrój na porcje.


Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉