Przepisy

Banana bread

Chociaż nazwa może mylić, ponieważ banana bread nie ma nic wspólnego z klasycznym chlebem, nie ma wątpliwości że jest to jedno z najszybszych i najprostszych przepisów na ciasto. A dodatkowo to super pomysł, żeby pozbyć się mocno dojrzałych bananów. 

Składniki:
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukier)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 dojrzałe banany
  • garść ulubionych bakalii/ orzechów (opcjonalnie)
  • 6 kostek posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
Wykonanie:

Banany zmiksuj na gładką masę lub rozgnieć widelcem. Do miski wpij jajko i szczyptę soli, ubijaj do momentu aż jajko nie podwoi swojej objętości. Dodaj ksylitol i ubij z jajkiem. Następnie powoli wlewaj olej rzepakowy, ciągle mieszając. Do masy dodaj banany i dobrze wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę owsianą, sodę i proszek do pieczenia. Gdy wszystkie składniki się połączą dodaj bakalie ( czekoladę, kakao) i wymieszaj. Masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).

Jeden kawałek ciasta (w wersji podstawowej, czyli bez bakalii, czekolady i kakao) o grubości około 1,5 cm ma 194 kcal i dostarcza 3 g białka, 9 g tłuszczu i 25 g węglowodanów.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉