BLOG, Przepisy

3 przepisy na bezalkoholowe drinki

Bezalkoholowe drinki, czyli mocktaile to świetna alternatywa dla tradycyjnych drinków. Są pyszne, łatwe w wykonaniu, a do tego wyglądają jak prawdziwe drinki, jednak na tym ich korzyści się nie kończą.

5 zalet picia bezalkoholowych drinków:

Mocktaile są zdrowsze

Nie da się ukryć, alkohol jest trucizną. Choćbyśmy sobie wmawiali, że piwo jest dobrym źródłem witamin z grupy B, wino dobrze wpływa na trawienie, a malinowa nalewka babci jest najlepsza na przeziębienie. To fakty nadal pozostają faktami.
Alkohol przyczynia się nie tylko do obciążenia wątroby, która musi wykonać wzmożoną pracę, żeby go strawić. Negatywnie działa też na układ pokarmowy i krążenia. Przyczynia się do zaburzeń pamięci, powoduje rozchwianie emocjonalne, może przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów. O tym, że jest silnym uzależniaczem wszyscy wiedzą.

Bezalkoholowe drinki są po prostu zdrowsze

Nie tylko nie dostarczają szkodliwej substancji jaką jest alkohol, ale również mogą dostarczać witamin i składników mineralnych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy je na bazie świeżych owoców, zamiast soków. Zrezygnujemy ze słodkich syropów, a bazą będzie odpowiednia woda mineralna, która jest źródłem składników mineralnych. Chociażby wapnia, który w diecie wegan może nie być dostarczany w odpowiednich ilościach lub magnezu, na którego niedobory narażone są osoby mające stresujący tryb życia.

Drinki bez dodatku alkoholu mają mniej kalorii

Alkohol to dosłownie puste kalorie. Mimo, że kaloryczny to wraz z kaloriami nie idą żadne wartości odżywcze. Kieliszek wódki to 55 kcal, lampka wina 102 kcal, a duże piwo prawie 250 kcal. To kalorie zawarte w samym alkoholu, a jeśli dodasz do drinka jeszcze syrop, cukier trzcinowy i sok to uzbiera się całkiem spora ilość kalorii. Owszem, jeśli pijesz je raz na jakiś czas to kalorie w nich zawarte nie odbiją się znacząco na Twojej masie ciała. Jednak wypijanie codziennie lampki wina, dwóch piw po wycieczce rowerowej czy kolorowego drinka po każdym ciężkim dniu w pracy dostarcza już całkiem sporej nadwyżki kalorii, a w efekcie przyczynia się do tycia.

Bezalkoholowe drinki pomagają kontrolować masę ciała

Kto choć raz nie jadł kebaba po pijaku niech pierwszy rzuci kamień. Alkohol wzmaga apetyt. Na imprezie dużo chętniej sięgamy po chipsy, tłuste przekąski czy fast-foody, mimo że normalnie jesteśmy w stanie powstrzymać się od ich jedzenia. Jeśli zsumujesz kalorie, spożyte z tradycyjnymi drinkami i te z jedzenia to może Ci wyjść całkiem spora suma. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej to taka impreza raz w tygodniu może skutecznie zahamować tempo odchudzania.

Bezalkoholowe drinki są odpowiednie dla kobiet w ciąży i dzieci

To właśnie te dwie grupy są najbardziej narażone na negatywne skutki działania alkoholu. Pamiętaj, że w ciąży nawet niewielkie ilości alkoholu są szkodliwe dla płodu. Dzieci dużo chętniej sięgną po bezalkoholowego drinka, który jest słodki niż po szklankę wody.
Mocktaile mogą być też świetną alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą lub nie powinny pić alkoholu. 

Bezalkoholowe drinki wpływają na kontakty międzyludzkie

Nie da się ukryć, że nasza kultura wspiera, a nawet wymaga picia. W końcu każdy, kto choć raz na imieninach cioci próbował nie pić, usłyszał słynny tekst: “Ze mną się nie napijesz?”. Bezalkoholowe drinki do złudzenia przypominają te w tradycyjnej wersji, więc nikt nie będzie zadawać Ci niewygodnych pytań- co się stało, że nie pijesz? Jesteś chora?
I moje ulubione pytanie- może jesteś w ciąży?

3 przepisy na bezalkoholowe drinki

Pinky winky

Składniki na 2 porcje:
– 100 ml świeżo wyciśniętego soku z grapefruita
– 4 gałązki rozmarynu
– 10 g ksylitolu (2 łyżeczki)
– 200 ml wody Cechini Muszyna (najlepiej schłodzonej)

Wyciśnij sok z grapefruita. Rozmaryn umyj. Umieść 3 gałązki w moździerzu, dodaj ksylitol i sok z grapefruita. Następnie dokładnie ugnieć ze sobą składniki. Przygotowaną miksturę odstaw na 5-10 minut.
Po upływie tego czasu dodaj wodę Cechini Muszyna, a następnie rozlej drink do lampek na szampana. Dodaj do drinków po kawałku gałązki rozmarynu.

Wskazówka– jeśli nie masz w domu moździerza to składniki możesz umieścić w kubku i ugnieść je za pomocą drewnianej łyżki. Warto też chwilę porolować całego grejpfruta, wyciśniesz wtedy z niego więcej soku.

Tulum mocktail

Składniki na 2 porcje:
– 100 g ananasa (ok. 1,5 cm plaster)
– sok wyciśnięty z jednej limonki
– 10 g ksylitolu (2 łyżeczki)
– kilka listków mięty
– 400 ml wody Cechini
– kilka kostek lodu

Ananasa obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z limonki (NIE WYRZUCAJ skórki, ponieważ możesz ją wykorzystać w drinku). Ananasa, ksylitol, wodę Cechini Muszyna i sok z limonki umieść w blenderze, a następnie zmiksuj.
Listki mięty umyj, skórki z limonki pokrój w ćwiartki. Przełóż składniki do szklanki i ugnieć. Dodaj kostki lodu i zmiksowany mocktail.

Wskazówka– zamiast świeżego ananasa możesz użyć mrożonego. W sklepie wybieraj miękkie cytrusy, które są soczystsze i łatwiej z nich wycisnąć sok.

Klasyczne mojito

Składniki na 1 porcję:
– 1 limonka
– kilka listków mięty
– 10 g syropu klonowego (1 łyżka)
– 200 ml wody Cechini Muszyna
– kruszony lód

Limonkę umyj, pokrój w ćwiartki, przełóż do szklanki. Dodaj listki mięty i syrop klonowy. Wszystkie składniki ugnieć ze sobą. Dodaj kruszony lód i wodę Cechini Muszyna.

Wskazówka– syrop klonowy można zastąpić ksylitolem. Jeśli nie masz kruszarki do lodu to wystarczy, że umieścisz kostki w woreczku, a następnie za pomocą wałka do ciasta zmiażdżysz je na mniejsze kawałki.

Wpis powstał we współpracy z marką Cechini Muszyna– producentem wody mineralnej.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go 😉